Ádernek nem tetszik, hogy a patikusokra rárúghatja az ajtót a gyógyszerkommandó

Az államfő ezen rendelkezés ellenőrzést érintő módosításával nem ért egyet  - írta a visszaküldő levelében, amely megjelent a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. A november 22-én elfogadott módosítás szerint az egészségügyi államigazgatási szerv bizonyos jogszabályok betartásának ellenőrzése során bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos vagy az ott tartózkodók akarata ellenére beléphet, lezárt helyiséget felnyithat.

A rendelkezések lehetővé teszik, hogy a kutatás során eljáró személy ügyfelet vagy alkalmazottját magyarázat adására kötelezze, magáncélú, magánhasználatú helyiségekben, akár járművekben is folytasson helyszíni ellenőrzést.

Az államfő szerint ezen előírás széles körű, az állampolgárok alaptörvényben foglalt jogait is érintő jogosítványokat ad az egészségügyi államigazgatási szervnek, ugyanakkor nem tartalmaz garanciákat arra, hogy az alkalmas a cél elérésére és azzal arányos is.

Az alapjog korlátozásához önmagában nem elegendő, hogy az másik alapjog védelme érdekében történik

- mutat rá Áder János -, ahhoz szükséges, hogy az elérni kívánt cél fontossága és az ennek érdekében okozott alapjogsérelem súlya megfelelő arányban legyen egymással.