Újabb adóbevételektől esnek el az önkormányzatok

Újabb adóbevételektől esnek el az önkormányzatok

Az Index írása alapján a parlament elé terjesztett  adótörvényekben olyan átalakítások érintik a helyi adókat, amelyek révén lényegében értelmét veszíti az önkormányzati adóztatás.

Az adóegyszerűsítés néven benyújtott kormányzati javaslat szerint csökkenni fog az adminisztráció, de a helyhatóságoknak nem lesz beleszólásuk, hogy a korábban önkormányzati adókból, mint a gépjármű adó vagy az iparűzési adóból (IPA) mennyi juthat az adott településnek.

A gépjárműadó önkormányzatokat illető részét már az idén sem kapták meg a települések mert a kormány azt a járványügyi alapba helyezte át és ezt véglegesítette az előterjesztés, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok végleg lemondhatnak az innen származó bevételről.

Jövőre ugyanis az adóhatóság (NAV) veszi át az adóbevallás és az adókivetés feladatát és az így keletkezett 2021-től már közvetlenül a költségvetésbe került át.

Leginkább azok az önkormányzatok járnak rosszul, akik korábban a nagyobb járműparkkal rendelkező cégeket csábították a településhez telephely kialakításra, azzal, hogy elengedték vagy csökkentették az iparűzési adót, hogy aztán a gépjármű adóból legyen a magasabb bevételük.

Ráadásul a szabályozás ki is iktatja ezt az adóoptimalizáló lehetőséget. A jövőben ugyanis nem lehet megúszni az iparűzési adó fizetését azzal, hogy az adott telephelyen lévő eszközérték (vagyis az ott tárolt autók értéke) alapján osszák meg a cégek az adót. 

Az iparűzési adóban annyi lesz a változás a gépjárműadóhoz képest, hogy azt továbbra is az önkormányzatok számlájára kell befizetni. Beleszólásuk viszont nem lesz az ügyekbe. Az iparűzési adóbevallást és minden ezzel kapcsolatos dokumentációt ugyanis az állami adóhatóságon keresztül kell majd intézni.

Megszűnik továbbá az ideiglenes iparűzési tevékenység. Ebből annyi marad meg, hogy az építőipari cég, amely 180 napot meghaladóan végez tevékenységet az érintett településen, telephelyet köteles létesíteni. A 180 napot a szerződések alapján kell kiszámolni. Ha ennél kevesebb ideig dolgozik adott településen a cég, nincs telephely, a székhelyén adózik.