Olyan jól sikerült az internet áfájának csökkentése, hogy nőttek a szolgáltatási díjak

A szolgáltatóknak nem volt elég, hogy lenyelték az áfacsökkentést, még árat is emeltek.

A kormány még augusztusban jelentette be, hogy 2017. január 1-jétől az internet-hozzáférési szolgáltatás általános forgalmi adóját 27 %-ról 18 %-ra csökkenti. Az örömhír hozója nem volt más, mint Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programjáért felelős miniszterelnöki biztos.

A politikus akkor azt is közölte, hogy a döntésnek köszönhetően internetezők zsebében összességében 13-15 milliárd forint marad, ennyivel kevesebb adót kell majd befizetni az internethasználat után, ami azt jelenti, hogy 2017-ben egyhavi előfizetési díjat lehet megspórolni azzal, hogy ugyanazért a szolgáltatásért kevesebbet kell fizetni.

Úgy tűnik azonban, hogy az áfa csökkentéséből a felhasználók mit sem látnak majd. Ahogyan az várható is volt, a szolgáltatók többsége „lenyelte” a megspórolt pénzt. Volt azonban olyan cég, amely még árat is emelt, derült ki lapunk birtokába jutott dokumentumokból.

A kormány egyébként azt tervezi, hogy 2018. január 1-jétől 5 százalékos szintre csökkenti az internet-előfizetés áfáját, az erre vonatkozó javaslat már készül a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A szolgáltatók tehát már dörzsölhetik a tenyerüket az extraprofit miatt, a magyar internetező meg várhatja jövőre is a megemelt számlát.