Nagy-Britannia 10 nap alatt közel hatezer embert menekített ki Afganisztánból

Nagy-Britannia 10 nap alatt közel hatezer embert menekített ki Afganisztánból

Nagy-Britannia 5725 embert menekített ki Afganisztánból augusztus 13-a óta - jelentette be vasárnap a brit védelmi minisztérium.

A közlés szerint követségi alkalmazottak, britek mellett szövetséges nemzetek állampolgárai és afgánok távozhattak Afganisztánból brit közreműködéssel.

Boris Johnson brit kormányfő keddre virtuális tanácskozásra invitálta a hét legfejlettebb ország vezetőit, hogy megvitassák, miként lehet biztonságosan intézni a kimenekítést, elejét venni humanitárius válság kialakulásának Afganisztánban.

Lejárt a négyórás ultimátum, megindultak a tálib erők Pandzssirban

Az afganisztáni tálibok bejelentették vasárnap este, hogy harcosaik százai tartanak a Pandzssir-völgy felé, hogy ellenőrzésük alá vonják. Az Iszlám Emirátus modzsahedjeinek százai tartanak Pandzsir felé, hogy ellenőrzésük alá vonják, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják - olvasható a tálibok arab nyelvű Twitter-oldalán.

London már korábban összeállított egy tervet ötezer olyan afgán állampolgár nagy-britanniai letelepítésére, aki a brit kormánynak dolgozott Afganisztánban. A múlt héten a brit kormány közölte, hogy kibővíti ezt a programot: hosszú távon Nagy-Britannia befogad akár húszezret azon afgánok közül, akik a legelesettebbek és menekülni akarnak a tálibok elől - főleg nőket, lányokat, valamint vallási és más kisebbségek tagjait.

(via MTI)