A tálibok megtiltották, hogy a nők civil szervezeteknek dolgozzanak Afganisztánban

A tálibok megtiltották, hogy a nők civil szervezeteknek dolgozzanak Afganisztánban

Négy korábban az iskolába járást tiltották meg az afgán nőknek.

Az iszlamisták szerint „komoly panaszok” merültek fel az öltözködésük miatt. Az intézkedést szombaton jelentették be, négy nappal azután, hogy betiltották a nők egyetemi oktatását.

A tálib gazdasági minisztérium közölte: a visszavonják a rendelkezést be nem tartó szervezetek működési engedélyét.

Az intézkedés a humanitárius szervezetek működését veszélyezteti. Ramiz Alakbarov, az ENSZ afganisztáni humanitárius koordinátora Twitter-üzenetében bírálta „az emberiességi elvek nyilvánvaló megsértését”.

Az amerikai külügyminiszter szerint a döntésnek pusztító hatása lehet az afgán nép szempontjából. Twitter üzenetében Antony Blinken aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok megtiltották, hogy a nők létfontosságú humanitárius segélyt osszanak az Afganisztánban élő millióknak.

Az Európai Unió határozottan elítélte a tálibok döntését

- írta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője közleményben.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Négy nappal korábban Nida Mohammad Nadim felsőoktatási miniszter jelentette be, hogy a nők meghatározatlan ideig nem járhatnak állami és magán felsőoktatási intézményekbe, az intézkedést szintén a kötelező kendőviselet megsértésével indokolta.

2021 augusztusában, újbóli hatalomra kerülésüktől tett ígéreteiktől eltérően a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, a nőket fokozatosan eltávolították a közéletből és a középiskolákból.

(MTI)