Mérséklődhet az afrikai migrációs nyomás

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a partnerségi egyezményekről szóló bizottsági javaslat elfogadása óta eltelt négy hónapban sokat dolgoztak a migrációs származási és tranzitországokkal való együttműködés elmélyítésén.

A friss jelentésben a Nigerrel, Nigériával, Szenegállal, Malival és Etiópiával létrejött megegyezéseket értékelték. Mint írták, az eredményközpontú megközelítés meghozta az első gyümölcseit.

A fontos tranzitországnak számító Nigerben például valamelyest mérséklődött az átutazó migránsok áradata, az önkéntesen visszatérők száma ezzel párhuzamosan emelkedett, és számos embercsempészt őrizetbe vettek.

Maliban, Nigériában és Szenegálban elsősorban a kiváltó okok kezelésén dolgoznak célzott projektekkel, Etiópiában pedig az országban tartózkodó mintegy 700 ezer menekültnek, illetve az őket befogadó helyi közösségek tagjainak próbálnak segíteni - közölte az Európai Bizottság.

A bizottság emellett arról is beszámolt, hogy napokon belül tárgyalások kezdődnek a nigériai hatóságokkal a bevándorlók visszafogadásáról szóló egyezményről.