Aggódnak a horvát-magyar viszonyért

A horvátországi magyarok szerint a két ország viszonya még soha nem volt ennyire mélyponton.

A hírportál megszólaltatta a témában mindkét horvátországi országos magyar szervezet elnökét, akik elmondták, hogy hogyan látják a problémát.

Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke szerint a két ország viszonya még soha nem volt ennyire mélyponton az önálló Horvátország megalakulása óta, ami miatt sajnálatát fejezte ki, mert szerinte Magyarország mindig kiállt Horvátország mellett, főleg az európai uniós csatlakozás során.

"Nagyon csalódott vagyok, hogy eddig fajultak a dolgok, de valószínűleg a közelgő parlamenti választások is közrejátszanak, hogy ilyen helyzet alakult ki"

 - fogalmazott a szervezet elnöke.

Jakab szerint a horvát és magyar emberek között nincs feszültség, a migránsáradatot pedig meg kell állítani, mert különben katasztrófához vezet.

A migránsokat regisztrálni kell, egyik határról a másikhoz szállítani nem megoldás. Legalább meg kell próbálni, még ha nem is sikerül, de mindent meg kell tenni ennek érdekében - mondta.

"Ez nagyon nehéz, de nem zúdíthatjuk rá őket a szomszédos baráti országra, ez nincs rendben"

 - tette hozzá.

A HMDK elnöke kiemelte: Magyarország nem a határait zárta le, csak az úgynevezett illegális, vagyis zöldhatárt. A szabályos határátkelőhelyek legfeljebb néhány órára lesznek zárva, amennyiben túl sok migráns érkezik egyszerre, hogy kezelni tudják a helyzetet.

Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) elnöke szerint az "erődemonstráció" nem hoz semmi jót a horvátországi magyaroknak.

Az itt élő magyarok a magyarországi médiából is informálódnak, de a horvát sajtó a magyarral teljesen ellentétesen tájékoztat - mondta.

"Nemrég láthattuk, hogy egy szíriai menekült arról beszél a magyar médiában, hogy Horvátországban megverték és rosszul bántak vele a rendőrök. Ezért sem kell a menekültválságból horvát-magyar viszályt gerjeszteni, és egymást vádolni, hanem le kell csillapítani a kedélyeket"

 - tette hozzá. A MESZ elnöke szerint Magyarország "megmutatta humánus arcát" a délszláv háború idején, amikor több száz horvát menekültet befogadott.

"Mi Horvátország teljes jogú állampolgárai vagyunk, és ennek megfelelően kell viselkednünk"

 - szögezte le.

Juhász szerint kölcsönös toleranciára van szükség: a migránsok és a politikusok elmennek, "de mi itt maradunk, és továbbra is egymás mellett kell élnünk". A menekültválság globális probléma, és egyik fél sem oldhatja meg egyedül - húzta alá.