Agyonlőttek az orosz hatóságok egy "terrorcselekményre" készülő fehérorosz férfit

Agyonlőttek az orosz hatóságok egy "terrorcselekményre" készülő fehérorosz férfit

Állítólag egy közigazgatási épület felrobbantását tervezte, méghozzá Ukrajna megbízásából.

Agyonlőttek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei egy fehérorosz férfit, aki Ukrajna megbízásából "terrorcselekmény" elkövetésére készült az észak-oroszországi Karéliában - jelentette csütörtökön a RIA orosz hírügynökség az FSZB titkosszolgálat közlése alapján.

A biztonsági szolgálat szerint a művelet után fegyvereket és egy házi készítésű robbanószerkezetet foglaltak le a kiiktatott férfinál, aki egy közigazgatási épület felrobbantását tervezte Olonyec városában.

A robbanószerkezet összeállításához az elkövető brit gyártmányú plasztik robbanószert és amerikai detonátort használt.

Amikor őrizetbe akarták venni, a férfi tüzet nyitott a különleges ügynökökre, akik ezt viszonozták, és semlegesítették a támadót

- állt az FSZB közleményében.

Az MTI beszámolójában kitér arra, hogy a RIA hírügynökség közzétett egy videót is, amelyen az akció látható.

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az orosz sajtó arról írt, hogy a férfi egy 49 éves fehérorosz aktivista volt, aki 2020-ban részt vett a fehéroroszországi ellenzéki megmozdulásokban.

(Címlapkép: Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója, Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés vezetője (b-j) a moszkvai Kremlben 2019. december 19-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Druzsinyin)