Mégsem terrorista? Új eljárást kell lefolytatni Ahmed H. ügyében

Ahmed H. a vád szerint szervezője volt a röszkei határátkelőnél 2015. szeptember 16-i zavargásnak. A Szegedi Törvényszéknek új eljárást kell lefolytatnia az ügyben. A vádlott ennek idejére előzetes letartóztatásban marad.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró indoklásában elmondta: az elsőfokú bíróságnak - az esetleges vádlotti fenyegetések vagy követelések tartalmát illetően - a bizonyítékokat egyenként és összességükben is értékelnie, mérlegelnie kellett volna.

Ehelyett a bíróság a tényállást úgy állapította meg, hogy az ítéletből nem derült ki, milyen konkrét indokok alapján fogadta vagy vetette el az egyes bizonyítékokat, és valójában melyik konkrét bizonyítékra és milyen érvelésre alapozott. Márpedig ez a mulasztás a vádlott cselekvésének jogi minősítését alapvetően befolyásolja - jelentette ki.

Mint ismert, korobbán 10 évre ítélték a férfit.

A vád szerint Ahmed H. a szerb határ lezárása után, a Röszke-Horgos határátkelő szerb oldalán hangosbeszélőn keresztül a határ megnyitását követelte a magyar rendőröktől, kétórás ultimátumot adva az átengedésükre, a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzve. A vádlott három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. A tömeget a magyar rendőrök visszaszorították, a vádlott is visszatért a szerb oldalra, de három nappal később, Győrben őrizetbe vették.