Akár 67 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak a honvéd kadétok a kormánytól

Akár 67 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak a honvéd kadétok a kormánytól

Emellett ingyenes étkezés is jár szeptembertől. Most szép lenni katonának?

A kormány magasabb ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a honvédelmi iskolákban, azaz a honvédelemi tárca irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak; az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel. Mint kifejtették,

a kadétok a kilencedik évfolyam második felétől - tanulmányi átlaguktól függően - havi 16-67 ezer forint közötti ösztöndíjban részesülnek majd.

Az ösztöndíjak február 1-ig visszamenőlegesen módosulnak, a különbözetet egy összegben, a módosítás kihirdetését követő 60. napig térítik meg a tanulóknak - tudatták, és közölték azt is, hogy a honvédelemért felelős miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézmény tanulói szeptember 1-jétől ingyenes étkeztetést is kapnak.

A közleményben idézték Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, aki azt hangoztatta, hogy „a fiatalok egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára, és mi ezt az elkötelezettséget támogatni akarjuk”. A kormány minél többrétű támogatást szeretne nyújtani a honvédelem ügye iránt érdeklődő fiataloknak, mert

„az ország védelméhez nemcsak modern eszközökre, hanem jól felkészült és helyes erkölcsi alapállású és hazafias szemléletű fiatalokra van szükség”

- fogalmazott a miniszter.

Ismert, Szalay-Bobrovniczky márciusban a „maradék béketábor” nevében nyilatkozva még azt fejtegette: „Attól tartok, hogy elhúzódó háborúra számíthatunk. A Nyugat mindenkit bele akar préselni a háborúba, és ma Európában már ott tartunk, hogy szinte elfogyott a béketábor és mindenki háborúra készül. Kivéve minket, magyarokat.”

(Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a honvédség szentesi toborzórendezvényén 2023. augusztus 11-én. MTI/Rosta Tibor)