Akasztják a hóhért: halálra ítélték az Iszlám Állam negyven mészárosát

Az Iszlám Állam saját bevallása szerint mintegy 1700, főként síita újoncot lőtt agyon, akik megszöktek a Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A dzsihadista szervezet iraki offenzívájának első napjaiban elkövetett mészárlás után a lakosságon páni félelem lett úrrá, így a szélsőségesek játszi könnyedséggel foglalhatták el Tikrítet és az ország második legnagyobb városát, Moszult.

A dzsihadisták a holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, míg a többségét tömegsírokba temették. A város 2015-ös visszafoglalása után az iraki hatóságok 14 sírból csaknem 600 tetemet exhumáltak  A tikríti mészárlás után a lakosság és az áldozatok hozzátartozói össztűz alá vették az iraki kormányt és a hadsereget. A lemészárolt katonák rokonsága 2014-ben megrohamozta a bagdadi parlamentet, és azt követelte, hogy idézzék bíróság elé a véres gyilkosságért felelőssé tehető katonai tisztségviselőket.

A hadsereg néhány magas rangú tagja állítólag elmenekült az Iszlám Állam elől, és hátrahagyta a fegyvertelen katonákat. 2015 júliusában 24 szélsőségest ítéltek halálra ugyanebben a mészárlásban való részvételük miatt. Akkor a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet elítélte az iraki igazságszolgáltatást az eljárás átláthatóságának hiánya miatt.