Akku-feldolgozó üzem épül Alsózsolcán, 40 tonna veszélyes hulladékot tárolnának ott

Akku-feldolgozó üzem épül Alsózsolcán, 40 tonna veszélyes hulladékot tárolnának ott

A részben szlovén magánemberek tulajdonban lévő Andrada Group Magyarország Kft. által megálmodott, évi tízezer tonna kapacitású új üzemben a Magyarországon lítiumion akkumulátorokat előállító gyárak selejt akkumulátorblokkjait gyűjtené össze.

Szinte nincs olyan nap, amikor az Orbán-kormány ne jelentene be valamilyen újabb Magyarországon épülő akkugyárat vagy akku-feldolgozót.

Most éppen az derült ki, hogy a kicsit több mint 5500 lelkes Alsózsolca is kap a nyakába egy 60.000 négyzetméteres üzemet

- számolt be a villanyautosok.hu a Borsod Abaúj Megyei Kormányhivatal Közleménye alapján.

Az új létesítmény Alsózsolcán, a település ÉK-i részére (Gyár utca) tervezett ipari parkban valósul meg. Az üzem mintegy 70 alkalmazottat foglalkoztatna három műszakban. A telephelyen lakossági akkumulátor-átvételt nem terveznek és építkezésre sem kell számítani, meglévő épületet használnának fel.

Az új üzemben a Magyarországon lítiumion akkumulátorokat előállító gyárak (például a dél koreai SAMSUNG SDI gödi, az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi, a japán Yuasa Magyarország Kft. miskolci) gyárából származó gyártásközi selejt akkumulátorblokk (nehézfémeket tartalmazó fémoxid) gyűjtését, előkezelését és hasznosítását tervezik.

Magyarul a hazánkat ellepő ázsiai akkumulátorgyárak selejtjei is nálunk maradnak, és a jelek szerint Alsózsolcán gyűjtik majd össze ezeket, illetve hasznosítják.

Az akkufeldolgozó üzemben nikkel, kobalt, mangán és lítium (Ni, Co, Mn és Li) kinyerését végzik majd.

A tervezett munkafolyamatok az akkumulátorok töltésmentesítésével kezdődnek, majd nitrogén védelmi rendszer melletti cellaőrlés, szárítás, kalcinálás, a keletkező gázok kezelése és leválasztása, végül légkezelés következik.

A tevékenységhez a cég egyidejűleg 40 tonna veszélyes hulladékot tárolna a telephelyen.

A tervezett napi járműforgalom 20 személygépkocsi és 2 nehéz tehergépkocsi. A telephelyen véggázkezelő és porleválasztó létesítését tervezik, valamint a technológiai szennyvíz is elszállításra kerül - olvasható a villanyautosok.hu cikkében.

A telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra, a környezeti hatásvizsgálat szükségességére, továbbá a környezeti hatástanulmány tartalmára vonatkozóan a közlemény 2023.08.22-i megjelenését követő 21 napon belül közvetlenül a Környezetvédelmi Hatósághoz észrevételt lehet tenni.

Mint a portál megjegyzi: a hasonló profilú, dél-koreai tulajdonú bátonyterenyei akkufeldolgozó üzem működési engedélyét éppen a napokban vonta vissza az illetékes hatóság sorozatos szabálysértések miatt. A hatóság összesen hat alkalommal, mintegy 100 millió forintra bírságolta a vállalatot, most pedig határozatlan időre felfüggesztette a működését.

(Címlapkép: Alsózsolca, Gyár utca 3., BÁÉV Miskolci Házépítő Kombinát. Forrás: Wikimedia/Fortepan)