A kormány könnyítene az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos szabályozáson

A kormány könnyítene az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos szabályozáson

Egy új szabályozás kivonná a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokat a területrendezési tervre vonatkozó szabályok alól – vette észre a Portfolio.hu a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a kormány honlapjára feltöltött rendelettervezetben. A társadalmi egyeztetésre bocsátott új szabályozás pedig a már folyamatban lévő beruházásokra is vonatkozna.

A kapcsolódó kormányrendeletek módosítása a lap szerint egyértelmű lazítást jelent a hatósági ügyek esetében, holott már maga a nemzetgazdasági célú kiemelt jelentőség kormányzati besorolás is több könnyítést jelent a hagyományos beruházásokhoz képest. Ezáltal egyes beruházások sokkal kevesebb és kevésbé szigorú vizsgálaton eshetnek át, felgyorsítva a folyamatot.

Külön kiemelik, hogy az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyár-építési projektek további engedményeket kaphatnak. Debrecen közelében a kínai CATL, Iváncsa mellett SK Innovation építene akkugyárat – mindkét beruházás ellen hevesen tiltakoztak az utóbbi időben.

A lazítás miatt az érintett településeknek pedig az eddiginél is csekélyebb beleszólási lehetősége marad a hozzájuk tartozó területeken tervezett fejlesztésekbe.

A kormány indoklása szerint a szóban forgó fejlesztések esetében az a célszerű, ha az ipari terület elkülönülve kerül kialakításra a lakott területektől, így a tervekhez sem kell ragaszkodni.