Aláírta a lengyel elnök: gyermekenként 70 ezer forintnyi támogatást kapnak a családok

Aláírta a lengyel elnök: gyermekenként 70 ezer forintnyi támogatást kapnak a családok

Az államfő a családtámogatás növelését célzó törvénytől a népesedés fellendülését várja Lengyelországban.

Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyta hétfőn azt a törvényt, melynek értelmében 2024-től jelentősen megnövelik a minden gyermek után járó havi pénzügyi támogatást - számol be az MTI. Az államfő a Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Marlena Malag szociális és családügyi miniszter részvételével a közép-lengyelországi Tarczyn városban tartott ünnepi rendezvényen írta alá a vonatkozó jogszabályt.

A lengyel parlamentben júliusban megszavazott törvény értelmében

jövő év elejétől a jelenlegi 500 zlotyról (átszámítva kb. 44 ezer forint) 800 zlotyra (mintegy 70 500 forint) emelik a 18 éven aluli gyermekek után adott havi támogatást.

Beszédében Andrzej Duda kiemelte: Lengyelországnak társadalmi, demográfiai növekedésre van szüksége, a család pedig a legfontosabb alapja a jövőbeli fejlődésnek, ezért rendkívüli támogatást érdemel az állam részéről.

Az elnök azt is közölte, a családtámogatás bővítése 24 milliárd zloty (mintegy 2100 milliárd forint) többletköltséget jelent az állami költségvetés számára.

"Nehezen elképzelhető jobb befektetés, mint az, amelyet az emberre, a társadalomra, a családra, a gyermekekre szánunk"

- jelentette ki az államfő.

Mateusz Morawiecki megerősítette: a családtámogatás növelésének kiadásait beépítették a jövő évi költségvetésbe. A családtámogatás növelése a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) őszi parlamenti választásokra szóló programjának része.

Ismeretes, a népesedés terén Magyarország helyzete sem áll túl fényesen: hazánk lakosságszáma 1981 óta töretlenül apad, és a tavalyi népszámlálás előzetes adatai alapján azóta több mint 1,1 millió fővel, tíz százalékkal zsugorodott a magyarok lélekszáma. Csak az elmúlt 11 év során pedig 333 ezerrel, 9,6 millió főre olvadt napjainkra Magyarország népessége, és a jövő évtizedekben várhatóan folytatódik a népességfogyás trendje. A kormány idehaza ennek ellenére nem emeli a családi pótlékot, és úgy döntött, szigorítja a csok feltételeit a városokban, valamint korhatárt szabnak a babaváró igénybevételére.

(Címlapkép: Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond Varsóban 2023. május 3-án. MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak)