Alaptörvényt sérthet, hogy a kormány lenyúlt három belvárosi teret Budapesttől

Alaptörvényt sérthet, hogy a kormány lenyúlt három belvárosi teret Budapesttől

A Fővárosi Törvényszék szerint a Vörösmarty, a Széchenyi és a Podmaniczky einstandolása nem csak, hogy sérti a Fővárosi Önkormányzat tulajdonjogát és csorbítja az önkormányzati autonómiát, de még a fideszes Alaptörvény vonatkozó rendelkezéseit is sérti.

Alaptörvényt sérthet az, hogy a kormány tavaly több közteret is elvett a fővárosi önkormányzattól, ezért a Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróságtól kérte az erről szóló törvény egyes részeinek megsemmisítését – számolt be az RTL Híradó.

2022-ben a kormány három teret átjátszott a fideszes kézben lévő V. kerületnek.

Köztük volt a Vörösmarty tér is, ahol a decemberben több hétig tartó karácsonyi vásár eddig jelentős bevételeket hozott a fővárosnak. Ezt most a fideszes kerület, illetve az általuk megbízott rendezvényszervező magáncég tette zsebre.

Az Orbán-kormány és a fideszes, parlamenti gombnyomogatók a törvény erejénél fogva 2022. augusztus 1-jével államosította, majd ingyenesen az kormánypárti V. kerület kezébe juttatta a Vörösmarty, a Széchenyi és a Podmaniczky teret. A Fővárosi Önkormányzat beperelte az államot a Fővárosi Törvényszéknél, amely most arra a megállapításra jutott, hogy Alaptörvény-ellenes jogszabályt kellene alkalmaznia.

Az indítványozó bírók szerint a támadott jogszabályi rendelkezések

a felperes (a Fővárosi Önkormányzat) tulajdonhoz való jogának olyan fokú sérelmével járnak, amely már átlép a jogalkotó számára biztosított autonómiakorlátozás keretein, és sérti a felperes Alaptörvényben garantált, az önkormányzati autonómia védett hatáskörcsoportjait,

valamint tulajdonhoz való jogát. Úgy látják, hogy önmagában a közfeladat átcsoportosítása, illetve a továbbiakban annak el nem látása nem kompenzálja a felperest a kieső, eddig más közfeladatai ellátását is szolgáló bevételek miatt.

Karácsony Gergely szerint törvényesített rablásról van szó, amit Tiborcz István érdekében, a budapestiek ellen hajt végre a kormány.

Ennek semmi köze a budapestiek érdekeihez, ehhez megint a magánérdekeknek van köze, meg Tiborcz új szállodájának van köze, meg ahhoz az V. kerületi ingatlanhasznosítási gyakorlathoz van köze, amikor bagóért kerülnek a haverokhoz az értékek – írta akkor a főpolgármester. Hozzátette, hogy most még bagó sincs, most még aprópénzt sem fizet a kormány a haveroknak átjátszott közvagyonért. Karácsony Gergely hangsúlyozta: kiemelten fontos Budapest számára, hogy visszaszerezzék a három teret, különösen a Széchenyi teret.

Adják vissza és mi befejezzük a tervezést, és európai uniós forrásból felújítjuk. Garantálom, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd. És sokkal olcsóbb lesz, mint ha ők csinálnák

– írta Karácsony Gergely.

(Címlapkép: A budapesti adventi és karácsonyi vásár a Vörösmarty téren advent utolsó vasárnapján, aranyvasárnap 2016. december 18-án. MTI/Mohai Balázs)