Mélypontra zuhantak a budapesti albérletárak: már 100 ezer forint körül ki lehet venni egy lakást

Mélypontra zuhantak a budapesti albérletárak: már 100 ezer forint körül ki lehet venni egy lakást

Mélypontra zuhantak a budapesti albérletárak a koronavírus-járvány második hullámának hatására, november elejétől, a vészhelyzet kihirdetését követően tömegesen jelentek meg a havi 100 ezer forint körüli összegtől bérelhető lakások

– közölte a Rentingo.com pénteken az MTI-vel.

A közösségi albérletkereső portál szerint ezek közül sokat azok az egyetemisták vettek ki, aki kiköltöztek ugyan a kollégiumokból, de Budapesten maradtak.

A közleményben kifejtik: a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámát követően nagyjából nyárra közelítették meg a budapesti albérletpiacon az árak az év elejei szintet.

A Rentingo.com elemzése alapján noha a kínálati oldalon már májusban 160 ezer forint fölé emelkedett az átlagár, a keresleti oldalon ugyanakkor csak júliusban közelítette meg a 150 ezer forintot.

Ezt követően a szeptemberi tanévkezdésre sem állt vissza a piac, folyamatos volt a visszaesés, a járvány második hulláma miatt pedig a fővárosban jelenleg is 150 ezer forint alatt van egy átlagos albérlet havidíja.

Az elemzésből az is kiderül, hogy

2020. január és november között a változásokra a bérbeadók elsőként a kaució feltételeinek megváltoztatásával reagáltak, majd ha így sem sikerült bérlőt találniuk, árat csökkentettek.

A Rentingo.com szerint az idén két meghatározó piaci tendencia érvényesült: egyrészt az Airbnb-lakások albérletekké váltak, másrészt a járvány hatására csökkenő kereslet miatt a bérbeadók egyre inkább szolgáltatásként tekintenek a lakáskiadásra, ezért több időt, energiát fordítanak a megfelelő bérlő megtalálására.