Albérletpiac: drágulást hozott a január a fővárosban

Albérletpiac: drágulást hozott a január a fővárosban

"A 2015-ös átlagszintekhez képest 95 és 85 százalékos emelkedés következett be" - jelezte az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Decemberben havi összevetésben csökkentek az országos és a budapesti átlagos albérletárak a KSH és az ingatlan.com közös lakbérindexe szerint, ám a január első két hetében Budapesten drágulás látható a kínálati piacon - közölte az ingatlanokat kínáló portál csütörtökön az MTI-vel.

A friss közlemény a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakbérindex adataira hivatkozik: ezek alapján országosan 0,2, Budapesten viszont 0,7 százalékkal csökkentek az albérletárak decemberben. Kiemelték:

januárban a fővárosi albérletpiacon az átlagos bérleti díj 250 ezer forintra nőtt az előző hónapokban látott 240 ezer forintról.

Ez részben magyarázható azzal, hogy a reálbérek idén pozitív tartományba kerülnek - közölték.

A vármegyeszékhelyeken havi szinten stagnáltak a bérleti díjak, éves szinten azonban Debrecenben 43 százalékkal 200 ezer forintra, Győrben 27 százalékkal 190 ezer forintra nőttek a bérleti díjak tavaly januárhoz képest. Szegeden csak 8 százalékos volt az éves bérletidíj-emelkedés, ám a következő időszakban az elektromosautó-gyár városba költözése jelentősebb felértékelődést hozhat - fűzték hozzá.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint tavaly decemberben országosan 13, Budapesten 12 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbihoz képest. Balogh László úgy fogalmazott:

"A 2015-ös átlagszintekhez képest 95 és 85 százalékos emelkedés következett be. Ugyanakkor a reállakbérek, vagyis az inflációval korrigált bérleti díjak még mindig elmaradnak a 2020 januárjában látott csúcsértékektől. Ez azt is jelenti, hogy 2019 második fele óta a bérleti díjak lassabb ütemben drágultak, mint ahogy a fogyasztói árak emelkedtek."

A tavalyi 17,6 százalékos inflációval megegyező mértékű drágulást a legtöbb bérlő nem tudja megfizetni, így a tulajdonosok számottevő része beéri kisebb mértékű emeléssel is - fogalmazott a szakértő.

(Címlapkép: Unsplash)