A felvételi ponthatárok és az új rezsiszabályok felpörgették az albérletpiacot

A felvételi ponthatárok és az új rezsiszabályok felpörgették az albérletpiacot

A várakozásoknak megfelelően felélénkült az országos albérletpiac, miután a múlt csütörtökön kiderültek a felvételi ponthatárok. A kereslet 12 nap alatt több mint 10 százalékkal nőtt, ráadásul újabb élénkülés várható a kollégiumi férőhelyek kiosztása után – olvasható az ingatlan.com legújabb elemzésében. Felkészül a rezsielőny kifejezés.

"Az albérletpiaci csúcsidőszak rajtját jól mutatja, hogy pár nap alatt a kiadó lakások iránti kereslet 10 százalékkal növekedett. Ennyivel nőtt ugyanis az érdeklődések száma a ponthatárok kihirdetése óta. Itt azonban még nincs vége a bővülésnek, augusztus közepén újabb lökést kaphat a kereslet. Akkor derül ki a hallgatók számára, hogy lesz-e a következő tanévben kollégiumi férőhelyük. Akiknek nem jut, azok az albérletpiacon oldhatják meg a lakhatásukat"

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet felfutásával a kínálat is bővült. 

Budapesten 14 százalékkal több lakóingatlant kínálnak a tulajdonosok a leendő bérlőknek.

„A megyeszékhelyeken pedig összességében 16 százalékkal több kiadó lakásból lehet válogatni. Így több mint 10 500-nál jár a bérlőre váró lakóingatlanok száma” - mondta a szakember.

Mint írják, arra is számítani lehetett, hogy az új rezsiszabályozás – amely szerint az átlag feletti áram- és gázfogyasztásra magasabb tarifa vonatkozik – az alacsonyabb fogyasztású új vagy újszerű kiadó lakóingatlanok felé terelik a bérlőket.

A legtöbb esetben ezek magasabb bérleti díjjal vehetők ki, ám az alacsonyabb fenntartási költségek miatt érdemes lehet ezt a prémiumot kifizetnie a bérlőknek, mert az összes lakhatásra fordított kiadás így kisebb lehet

– tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített albérletek átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban 200 ezer forint volt, szemben a közepes állapotban lévő lakásokra jellemző 150 ezer forinttal.

Tehát előbbieknek 50 ezer forintos rezsielőnyben kell lenniük havonta, hogy megérje a magasabb bérleti díj.

A fővároson belül azonban jelentős eltérések láthatóak, az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XIII. kerületben az új építésű vagy újszerű albérleteknél 200 ezer forint az átlagos bérleti díj, a közepes állapotú társaiknál is magas, 185 ezer forint ugyanez.

Vagyis ebben a városrészben mindössze 15 ezer forinttal alacsonyabb rezsinél már „megtérül” a magasabb bérleti díj.

A megyeszékhelyek, azon belül a nagyobb egyetemvárosok piacait nézve pedig kiderül, hogy Debrecenben az korszerű albérletek 148 ezer forintos átlagos bérleti díja 58 ezer forinttal haladja meg a közepes állapotban lévőkét, Szegeden az előbbiek 149,5 ezer, utóbbiak 90 ezer forinttal szerepelnek a kínálatban. Pécsett 20 ezer forint az eltérés, mivel 140 ezer forintért kínálják az új vagy újszerű ingatlanokat, a rosszabb állapotúaknál 120 ezer forint az átlag. Az említett különbségek miatt fontos, hogy a bérlőjelöltek a szerződéskötés előtt nézzék meg az adott lakás pontos fogyasztását, rezsikiadásait, a közös költséget és ez alapján döntsenek.