Eltávon: Orbán közösen vonatozott a szerb államfővel, szerinte a háború a legrosszabbkor jött

Eltávon: Orbán közösen vonatozott a szerb államfővel, szerinte a háború a legrosszabbkor jött

Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor miniszterelnök együtt vonatoztak szombaton Belgrádból Újvidékre a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására.

Az MTI azt írja, Vučić beszédében megköszönte a magyar kormányfőnek azt a támogatást, amit Budapest évek óta nyújt Belgrádnak. Azt mondta: amikor Brüsszelben sokan lehajtott fejjel hallgatnak, akkor magyar barátaik felemelik hangjukat Szerbia védelmében.

„Ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármi, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármi, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja”

– jelentette ki a szerb államfő. „Így kell barátságot építeni és erre a barátságra nagyon büszke is vagyok” – mondta Aleksandar Vučić.

Akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb-magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét – fogadta meg Orbán Viktor szombaton az átadási ünnepélyen. A magyar miniszterelnök beszédének egy része a háborúval foglalkozott.

„Itt van mindannyiunk fejében és szívében az a háború, ami Magyarország keleti határainál zajlik”, ez a háború a legrosszabbkor jött és „most komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg és annyi szép tervünk van még”

– mondta Orbán.

Orbán szerint a magyar-szerb barátság soha nem volt még ilyen közeli és szoros

„Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a magyarok és a szerbek között, mint most.

„Méltatlan helyzetnek”, a 21. században nem normális dolognak nevezte, hogy Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe, mert az elmúlt 70 évben országokat kötöttek össze kelet-nyugati irányban „és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak-déli irányból”.

Kilométerenként csaknem másfél milliárddal drágább a Budapest-Belgrád vasút Magyarországon, mint Szerbiában

A Telexen megjelent értékelés alapján, Szerbiában 610 milliárd forintból építik a Budapest-Belgrád vasútvonal ottani szakaszát, ami kilométerenként 1,4 milliárddal olcsóbb a magyar szakasznál. Pedig a hazai 750 milliárból tervezett vasútvonal a Kiskunságon, sík terepen fut. Ha csak a Belgrád és Niš közötti szakaszt vesszük, az kilométerenként kétmilliárddal kevesebbe kerül a magyarországinál.

A vasútvonalról beszélve Orbán elismerte: „az igaz, hogy mi kicsit el vagyunk maradva önökhöz képest”, de ígéretet tett arra, hogy 2025-re Belgrádtól Budapestig ez a vasútvonal járható lesz.

„Ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni” – mondta.