Lukasenka szerint Fehéroroszországot is be kell vonni a tárgyalásokba

Lukasenka szerint Fehéroroszországot is be kell vonni a tárgyalásokba

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön kijelentette, hogy országát be kell vonni az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló tárgyalásokba – írja a Reuters a Belta állami hírügynökség nyomán.

A belarusz elnök várhatóan a következő napokban tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Nem lehetnek külön megállapodások Fehéroroszország háta mögött

– szögezte le Lukasenka.

A fehérorosz vezető érvelése szerint "mivel Ön bevonzott minket ebbe – elsősorban a nyugati országok –, természetesen Fehéroroszország álláspontját meg kell hallgatni ezeken a tárgyalásokon".

Vlagyimir Makej belarusz külügyminiszter ennél is továbbment, mondván, hogy magának Lukasenkának is "részt kell vennie a (végső) találkozón".

Lukasenka azt is állította, hogy Fehéroroszországot a nyugati szankciók következtében szerinte igazságtalanul "az agresszor cinkosának" titulálták az orosz-ukrán háború vonatkozásában.

Nincs szükségünk erre a háborúra. Mert ennek a két szláv nép konfliktusának eredményeként mi szenvedhetünk leginkább

– hangsúlyozta az elnök.

Bár Fehéroroszország jelenleg nagymértékben támaszkodik Oroszországra gazdasági és katonai támogatás tekintetében, Lukasenka a múltban időnként megpróbált elhatárolódni Moszkvától az Európai Unióval való jobb kapcsolatok érdekében.

Emlékezetes, 2020-ban a Kreml segített Lukasenkának erőszakkal leverni a demokráciapárti tömeges tiltakozásokat, amelyek szerint csalás révén választották újra, ezzel zsinórban a hatodik elnöki ciklusát kezdhette meg. A politikus így felszámolta azt, ami a fehérorosz politikai ellenzékből maradt; a tüntetéseket pedig tömeges őrizetbevételek követték.