Navalnij háborúellenes tüntetésre buzdít mindenkit

Navalnij háborúellenes tüntetésre buzdít mindenkit

A bebörtönzött Putyin-kritikus, Alekszej Navalnij felszólította az oroszokat, hogy naponta szervezzenek tiltakozást Moszkva ukrajnai hadjárata ellen - írta szóvivője szerdán a Twitteren.

Alekszej Navalnij arra szólította fel az embereket, hogy minden nap 19:00-kor, hétvégén pedig 14:00-kor menjenek ki és tiltakozzanak a háború ellen. A városok főterein, bárhol is legyen” – írta Kira Yarmysh szóvivő.

Navalnij mozgalma korábban polgári engedetlenségi kampányt szorgalmazott, hogy tiltakozzon Oroszország szomszédja elleni inváziója ellen.

Navalnijt, Vlagyimir Putyin elnök legjelentősebb ellenfelét tavaly börtönözték be, miután visszatért Németországból Oroszországba. Nyugati laboratóriumi vizsgálatok szerint idegméreggel próbálták megmérgezni. Oroszország tagadta, hogy ilyen támadást követett volna el.

Az ukrajnai inváziót követően számos orosz városban, köztük Moszkvában és Szentpéterváron is kitörtek háborúellenes tüntetések. A jelentések eltérőek a letartóztatott oroszok teljes számát illetően, de a becslések szerint ez a szám a harcok kezdete óta 2-6000 között lehet.

A Reuters arról számolt be, hogy az ukrajnai invázió előrehaladtával legalább 48 orosz városban folytatódtak a különböző méretű tiltakozások.

További hírek az ukrán háborúról: 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}