Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között

Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között

Szijjártó Péter a két ország közötti eddigi talán legfontosabb megállapodásnak nevezte a döntést.

Az energiabiztonság erősítése érdekében aláírásra került a megállapodás az új kőolajvezeték építéséről Magyarország és Szerbia között, illetve létrejön az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő vállalata - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szerbiai Palicson.

A tárcavezető a magyar-szerb stratégiai tanács ülésén a két ország közötti eddigi talán legfontosabb megállapodásnak nevezte az Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték építését. Illetve hangsúlyozta, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő cégének idén ősszel meg is kell kezdenie a működését.

"Minél több forrás, minél több útvonal, minél több együttműködés, annál nagyobb energiabiztonság" - vélekedett.

"Magyarország energiabiztonsága ma már elképzelhetetlen lenne Szerbia nélkül, s igaz ez fordítva is. Hazánk földgázellátásának legnagyobb része Szerbián keresztül érkezik hozzánk, mi pedig több mint százmillió köbmétert tárolunk a szerbek számára" - tette hozzá.

A stratégiai tanácson felszólalva kiemelte, hogy Röszke és Horgos között felállítják Európa "legmodernebb, legnagyobb, legcsillogóbb határátkelőhelyét", ugyanis a "toldozgatás-foldozgatás" nem jelent valódi megoldást. "A kapcsolatainkhoz képest méltatlan, ami ott zajlik, akadályozza is a kapcsolatok fejlesztését, rossz érzést okoz az embereknek" - fogalmazott.

"Itt át kell vágnunk a gordiuszi csomót, és minden idők egyik legnagyobb közös projektjeként kell ezt megvalósítani" - mondta.

Szijjártó Péter ezt követően arról számolt be, hogy új dimenzióba léphet az együttműködés a külpolitika terén is, minthogy Magyarország most először köt megállapodást közös külképviseletek létrehozásáról valamely másik országgal, ami lehetővé teszi a diplomáciai hálózat kibővítését mindkét fél számára.

Tájékoztatása szerint elsőként Szerbia nagykövetsége fogja befogadni a magyar képviseletet a kongói Kinshasában, Magyarország nagykövetsége pedig a szerb képviseletet a máltai Vallettában.

"A programot folytatni fogjuk annak érdekében, hogy minél hatékonyabban, a világ minél több pontján legyünk képviselve" - szögezte le.

A miniszter végül rámutatott, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés a rekordokról szól. Példaként hozta fel a magyar cégek szerbiai beruházásait, a tavaly hatmilliárd eurót elérő kereskedelmi forgalmat és az eddig 171 milliárd forintnyi értékben 14 200 vállalkozásnak támogatást nyújtó gazdaságfejlesztési programot a Vajdaságban.

"Magyarország és Szerbia között soha nem volt olyan jó az együttműködés, mint most. Ebből mindenki profitál: Magyarország, Szerbia, a vajdasági magyarok és a nálunk élő szerb közösség egyaránt" - húzta alá.

A felek a találkozón több szerződést aláírnak:

🔴 szándéknyilatkozatot az új kőolajvezeték építéséről a két ország között,

🔴 egyezményt a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről,

🔴 együttműködési megállapodást az idegenrendészet területén,

🔴 megegyezést egy közös képviselet megnyitásáról a kongói Kinshasában,

🔴 emellett módosítják a közúti, vasúti és vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodást is.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (j2) és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (j) fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt (b2) és Orbán Viktor kormányfőt (b) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése előtt a vajdasági Palicson 2023. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)