Alig hogy Kína befejezte a hadgyakorlatát, az Egyesült Államok egy rakétaromboló hajóval haladt át a Tajvani-szoroson

Alig hogy Kína befejezte a hadgyakorlatát, az Egyesült Államok egy rakétaromboló hajóval haladt át a Tajvani-szoroson

Az amerikai erődemonstrációra azután került sor, hogy a kínai hadsereg az előző héten a precíziós csapásmérést és Tajvan blokád alá vonását gyakorolta.

A Milius amerikai romboló áthaladt vasárnap a Tajvani-szoroson, amit az amerikai haditengerészet rutinműveletnek nevezett, alig pár nappal azt követően, hogy Kína befejezte a sziget közelében végzett hadgyakorlatot, számolt be az MTI.

Az amerikai 7. flotta tájékoztatása szerint az Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló a nemzetközi jognak megfelelően, a nyílt tengeren hajózott át a szoroson, és a művelet arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok kiáll a nyitott és szabad indiai- és csendes-óceáni térség mellett.

Az Egyesült Államok a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren is rendszeresen hajt végre hasonló, demonstratív műveleteket. A Milius az előző héten az egyik olyan mesterséges szigetet közelítette meg, amelyet Kína alakított ki az ellenőrzése alatt álló területen, és amelyet ugyanakkor más országok is maguknak követelnek.

A kínai hadsereg az előző héten a precíziós csapásmérést és Tajvan blokád alá vonását gyakorolta, a művelet múlt hétfőn ért véget.

Kína szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet. A kínai vezetés deklaráltan figyelmeztetésnek szánta a Tajvan közelében rendezett hadgyakorlatot, miután Caj Jing-ven tajvani elnök találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A Milius áthaladását követően a kínai hadsereg azt közölte, hogy figyelemmel követte a történéseket, és továbbra is magas szintű készültségben van.

Kína sosem mondott le nyíltan arról, hogy akár erővel is visszaszerezze az ellenőrzést Tajvan fölött.

(Címlapkép: Az amerikai haditengerészet által közreadott képen az Arleigh Burke osztályú, irányított rakétával felfegyverzett USS Milius (DDG 69) amerikai romboló áthalad a Tajvani-szoroson 2023. április 16-án, néhány nappal az után, hogy a kínai hadsereg befejezte a Tajvan közelében végrehajtott hadgyakorlatát. Az amerikai haditengerészet rutinműveletnek minősítette az áthaladást. MTI/AP/Amerikai haditengerészet)