Alig néhány hónap alatt tönkrement a Groupama Aréna 240 milliós gyepe

A szakértő szerint a megfelelő karbantartás hiánya miatt ment tönkre a gyepszőnyeg.

Vanitatum Vanitas - sóhajthatunk fel mi is a költő szavával.

S valóban, a hiúság gondolata ötlik fel először bennünk, amikor Cattelain Simon, a Sportpázsit Kft. szakértője véleményét olvassuk az origo.hu-n:

ez a csúcs, a gyepek Rolls-Royce-a, de nem is csak annyiból áll fenntartani, mint egy Twingót. Ez egy elit pázsit, amelyen 80-90 kilós emberek rohangálnak, ezért speciális fenntartást igényel.

A lapnak nyilatkozó szakember emlékeztetett, hogy március elejére vált nyilvánvalóvá, hogy a 13,5 milliárd forintból épült Groupama Aréna majd negyedmilliárd forintba kerülő gyepszőnyegét ki kell cserélni, mert használhatatlanná vált.

Pedig Scheer Sándor, a stadiont építő Market Építő Zrt. vezérigazgatója 2013 áprilisában a Sport TV-nek arról nyilatkozott, hogy a felhasznált technológia az elérhető legmodernebb.

Cattelain Simon azonban fellebbenti az esetről a fátylat:

valóban kiváló minőségű lett a Groupama Aréna gyepe, de szerintem a fenntartók rosszul értelmezték, hogy mivel állnak szemben. Megfelelő gondozás mellett 10-12 évig is bírhatja a fű egy, a Fradiéhoz hasonló csúcskategóriás pályán, tehát valószínűleg valaki hibázott.

A szakértő szerint célszerűbb lett volna egy kicsit gyengébb minőségű gyepszőnyeget használni, mert annak a karbantartása is olcsóbb, példával is szolgált:

ha veszel egy Ferrarit, karbantartás nélkül rövid időn belül olyan lesz, mint egy Trabant, sőt talán nem is működik majd.

Hiúságok hiúsága - értünk egyet a költővel.

A történetből világosan kidomborodik Kubatov által megtestesített fideszes gőg, ám a hitvány, megalomán törekvések talmi csillogását végül úgy is elnyeli a hiábavalóság éjfekete kútja.

Itt az írás, forgassátok
Érett ésszel, józanon,
S benne feltalálhatjátok
Mit tanít bölcs Salamon:
Miképp széles e világon
Minden épül hitványságon,
Nyár és harmat, tél és hó
Mind csak hiábavaló!

(Kölcsey Ferenc: Vanitatum Vanitas - részlet)