Alighogy hivatalba lépett, bekérették az izraeli nagykövetet az orosz külügyminisztériumba

Alighogy hivatalba lépett, bekérették az izraeli nagykövetet az orosz külügyminisztériumba

Arra hivatkoztak, hogy elfogadhatatlan kijelentéseket tett Moszkva külpolitikájával összefüggésben, és "nincs monopóliuma vagy legfőbb erkölcsi tekintélye a holokausztról szóló vitákban".

Bekérették kedden az orosz külügyminisztériumba Simona Halperin izraeli nagykövetet, miután Szergej Lavrov tárcavezetőt bírálta egy lapinterjúban - számol be az MTI.

Az izraeli misszióvezető nyilatkozat nélkül távozott a minisztérium épületéből, ahol mintegy másfél órán át tartózkodott. A tárca a RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy

az izraeli nagykövetet "a Moszkva külpolitikai megközelítéseit és a történelmi realitásokat elferdítő nyilvános, elfogadhatatlan kijelentései kapcsán idézték be".

Halperin a Kommerszant című lapban február 5-én megjelent interjújában arról beszélt, hogy az orosz külügyminiszter szerinte "lekicsinyelte" a holokauszt jelentőségét. A nagykövet sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja nem szerepel Oroszország hivatalos megemlékezéseinek naptárában.

Az orosz diplomáciai tárca szerint a kijelentések "rendkívül szerencsétlen kezdetét jelentik" a posztját a közelmúltban (tavaly év végén - a szerk.) elfoglaló Halperin diplomáciai missziójának. A minisztérium emlékeztetett rá, hogy éppen Moszkva kezdeményezte 2005-ben azt az ENSZ-közgyűlési határozatot, amely hozzájárult a január 27-i nemzetközi holokauszt-emléknap létrehozásához. A dátumot sem véletlenül választották ki, mert 1945-ben ezen a napon szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort - emlékeztettek.

Az orosz külügyminisztérium emellett azt tanácsolta a nagykövetnek, ne felejtse el, hogy "nincs monopóliuma vagy legfőbb erkölcsi tekintélye a holokausztról szóló vitákban".

A Ria Novosztyi felidézte, hogy Lavrov korábban kijelentette: a nácizmus elleni harc témaköre összeköti Oroszországot és Izraelt, és a két országnak nagyon óvatosan kell viszonyulnia a közös történelemhez.

(Címlapkép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai hivatalában 2024. január 16-án. MTI/EPA/Reuters pool/Makszim Semetov)