Nincs megállás: újabb fehérorosz ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe, házkutatást is tartottak

Nincs megállás: újabb fehérorosz ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe, házkutatást is tartottak

Újabb fehérorosz ellenzéki vezető, Makszim Znak elhurcolásáról számolt be szerdán Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábja.

Egy, a Telegram-csatornájukon közzétett felvételen az látszik, hogy civil ruhás, álarcos emberek elfogják, majd ismeretlen helyre szállítják Makszim Znakot, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A politikus ügyvédje azt mondta, hogy az állami Nyomozó Bizottság emberei házkutatást tartanak Znak lakásán, és arra készülnek, hogy átkutassák a börtönben lévő Babarika lakását is.

Az Interfax szerint Znak mobiltelefonját kikapcsolták, és a messenger-üzenetekre sem reagál. Reggel interjút kellett volna adnia az Eho Moszkvi orosz rádiónak, de nem jelentkezett be a megbeszélt időben. Babarika stábjának szóvivője, Hleb Hermancsuk azt mondta, hogy reggel hívta telefonon Znakot, aki csak annyit tudott mondani, hogy "mintha jött volna valaki". Majd egyszavas üzenetet küldött: "Maszkok". Utána már nem volt elérhető.

A minszki belügyminisztérium közölte, hogy egyelőre erről nincs tudomása a sajtóban megjelent eseményekről.

A TASZSZ helyszíni tudósítása szerint a Babarika stábjának helyt adó épület ajtaja zárva van, a helyszínen tartózkodik tucatnyi újságíró, de nem engedik be őket az épületbe. A közelben két busz parkol, civil ruhás, álarcos emberek ülnek benne.

Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt a Telegram-csatornáján szerda reggel közzétett nyilatkozatában Znak szabadon engedését követelte. A Litvániába száműzött Cihanouszkaja azt is követelte, hogy engedjék szabadon a tanács elnökségének másik két, korábban őrizetbe vett tagját, Szjarhej Dileuszkit és Marija Kalesznyikavát, és szavatolják a biztonságos hazatérést a szintén külföldön tartózkodó Paval Latuska és Olha Kavalkava számára, akik ugyancsak tagjai az elnökségnek.

Cihanouszkaja szerint a fehérorosz vezetők félnek tárgyalni az ellenzékkel, megpróbálják megbénítani a Koordinációs Tanács munkáját, és meg akarják félemlíteni a tagjait.

"De a tárgyalásoknak nincs alternatívájuk, Lukasenkának ezt el kell fogadnia"

- szögezte le.

(MTI)