Áll a bál Romániában: nem fogadja el az államfő miniszterelnöknek a muzulmán nőt

Nem hajlandó kormányalakítási megbízást adni Klaus Iohannis román államfő a Szociáldemokrata Párt jelöltjének.

Az államfő rövid bejelentésében nem adott magyarázatot az elutasításra.

Az elnök bejelentése politikai válságba sodorhatja Romániát, mivel a többségi koalíció vezető erejének számító szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea a jelölt nevének előterjesztésekor figyelmeztette az államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk, ha Iohannis nem fogadják el, "máshol" (feltehetően az alkotmánybíróságon) találkoznak.

A romániai őshonos muzulmán kisebbségből származó Sevil Shhaideh eddig nem volt szélesebb körben ismert román politikus, de munkatársai roppant nagy munkabírású, nagy közigazgatási tapasztalattal rendelkező igazi "profiként" jellemezték. Jelölése óta főleg szíriai származású férjével kapcsolatban merültek fel kifogások.

Akram Shhaideh ugyanis állítólag két évtizeden keresztül a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, és a közösségi portálokon közzétett bejegyzéseiből az derül ki, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök híve, valamint a Hezbollah libanoni, síita terrorszervezet szimpatizánsa.

Korábbi cikkünk:

Egy muszlim nő lesz Románia kormányfője - ő volt az első miniszter, aki a Koránra tett esküt

Sevil Shhaideht, az 52 éves közgazdászt, korábbi regionális fejlesztési minisztert jelöli a romániai választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormányfői posztra. Shhaideh lehet az első női miniszterelnök Romániában, ám ő volt az első miniszter is, aki a Biblia helyett a Koránra esküdött fel.