Az államháztartás minden idők legnagyobb második havi hiányát produkálhatja idén

Az államháztartás minden idők legnagyobb második havi hiányát produkálhatja idén

2021 novemberében és decemberében soha nem látott hiányt halmozott fel az államháztartás, ennél azonban sokkal jobban indult az idei év, hiszen egyenleg többletet mutatott.

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 151,3 milliárd forintos többlettel zárt január végén

– írja a Pénzügyminisztérium (PM) tájékoztatójában, amelyről az mfor.hu számolt be.

A tájékoztatásból kiderül, hogy a központi költségvetés 84,4 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 32,6 milliárd forintos többletet értek el az idei első hónapban.

A PM emlékeztet arra, hogy eredetileg a költségvetési törvény 5,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycéllal számolt, azonban a kormány ennél alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki, amelynek érdekében közel 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésére került sor.

A minisztériumi anyag hosszasan sorolja a kormány intézkedéseit, amelyek az idei évben léptek életbe – többek között a fizetések emelését, járulékkedvezményeket és más juttatásokat emel ki a PM –, arra viszont nem tér ki, hogy ezeknek milyen költségvetési hatásai lesznek. Az mfor.hu szerint a kormány döntéseinek előzetesen megismert költségvonzata miatt

jó eséllyel kijelenthető, hogy februárban az államháztartás minden idők legnagyobb második havi hiányát fogja produkálni.