Októberben 333 milliárd forinttal nőtt a költségvetési hiány

Októberben 333 milliárd forinttal nőtt a költségvetési hiány

Októberben az államháztarás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszer 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami 62,1 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál. A védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása következtében az év első tíz  hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2604,2 milliárd forintos hiánnyal zárt - derült ki a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken kiadott részletes tájékoztatójából.

A központi költségvetés 2140,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 489,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet könyveltek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 575,4 milliárd forintot tett ki.

Októberben 88,0 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe. Így a 2020. évi tízhavi bevétel összesen 997,4 milliárd forintot tett ki, ugyanakkor az uniós kiadások meghaladták az 1642,0 milliárd forintot.

Idén október végéig 593,3 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

A kormány legfőbb célja a járvány második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság működőképességének fenntartása. A központi költségvetés ezért továbbra is maradéktalanul biztosítja az egészségügyi védekezéshez és a gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges forrásokat - ismételte meg a PM tájékoztatója.