Állami bank hitelez az Orbán vejéhez köthető keszthelyi kikötőnek

A közvetve Tiborcz István tulajdonában álló Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. vásárolta meg a keszthelyi kikötőt még 2014 decemberében. A kft. most beolvadt az őt tulajdonló zrt.-be, de a tulajdonosok között már nincs ott Orbán vejének a cége (Green Investments Kft.). Az új vezérigazgató azonban szintén Tiborczhoz köthető: ugyanis Péter Zsolt Miklós azt az Elios Innovativ Kft.-t is vezette, amely korábban Orbán vejének az érdekeltségébe tartozott.

Az Átlátszó számolt most be arról, hogy a kikötő tulajdoni lapjára felkerült egy 360+89 millió forintról szóló jelzálog, amit a Gránit Bank adott. És micsoda véletlen: a Gránit Bankban januárban nőtt az állami tulajdonrész 49,9 százalékra.

Szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy Tiborcz István strómanok mögé bújt az üzleti életben.

Decemberben egy titokzatos cég, a TRA Real Estates Kft. vásárolta meg alacsony áron (a 3 millió forintos törzstőkéjű TRA Real Estates 200 milliót fizetett) Magyarország egyik legszebb palotáját, a turai kastélyt. Hivatalosan Tiborcz nem köthető a kft.-hez, de a 444.hu birtokába került dokumentum szerint Orbán veje fizette ki az illetéket a cég bejegyzésekor.

Az Elios-szál a turai kastély megvásárlásánál is megjelenik: a vevők nevében az a dr. Hamar Endre ügyvédi irodája járt el, aki Tiborcz Istvánnal több cégben is társtulajdonos, egészen 2014-ig pedig az Eliosnak is résztulajdonosa volt.