Évtizedekig nem érdekelte őket, civil önszerveződés után 379 kórházi ágyat vett az állam a szülőknek

Évtizedekig nem érdekelte őket, civil önszerveződés után 379 kórházi ágyat vett az állam a szülőknek

Miután egy civil adománygyűjtés keretében mintegy 30 kórház 50 kórházi osztálya kapott 400 darab modern, összecsukható kempingágyat azért, hogy a gyermekük mellett éjszakázó szülőknek ne kelljen a földön aludniuk, a több évtizedre visszanyúló hiányosságot végre az állam is orvosolja. Persze, csak a maga módján. Csütörtökön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) bejelentette, hogy

379 ágyat vásárolt, amelyeket 32 intézményben osztanak szét.

Az ÁEEK főigazgatója, Gondos Miklós elmondta, a fenntartásukba tartozó kórházak igényei és a rendelkezésre álló források alapján 158 fotelágyat, 181 összecsukható és 40 fix ágyat terveztettek és gyártattak le, és megkezdték a kiszállításukat is.

A beszerzés 42 millió forint plusz áfából valósult meg.

És bár a sajtóesemény során törekedtek arra, hogy az egész kórháziágy-történet kiindulópontját elfedje a kormánypropaganda, valójában fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a mostani beruházást egy tavaly decemberben indult gyűjtés kényszerítette ki. Ennek kezdeményezője, Orosvári Zsolt szervezett Ágyat az anyukáknak! címen jótékonysági akciót azért, hogy végre megszűnjön a kórházakban éjszakázó szülők földön vagy székeken történő elhelyezése.

A gyűjtés során 5,4 millió forintot szedtek össze, ebből 400 ágyat vásároltak, és vittek ki személyesen az ország valamennyi pontjára.

Az adományágyakat az egészségügyi intézmények meghatározó többsége örömmel, azonnal elfogadta.

Végül hónapokon át tartó, folyamatos nyomásgyakorlás után az ÁEEK március 1-jén közölte, hogy forrást biztosít az ágyak beszerzésére. Ezek pontos számát abból a táblázatból ismerhették, amit a civileknek még január végén összegzett az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Elérték, hogy az állam foglalkozzon vele

Az Alfahír megkeresésére Orosvári Zsolt úgy kommentálta az ÁEEK csütörtöki bejelentését, hogy ezzel adománygyűjtésük elérte célját, sikerült átmeneti megoldással segíteniük a gyermekosztályokon éjszakázó szülőknek, egyben elérték azt is, hogy

az internetadós tüntetés óta ez lett az első olyan ügy, amiben meghátrált a kormány, és engedett egy, a társadalom döntő többsége által felállított igénynek.

Hozzátette azt is, bíznak benne, hogy a szülők díjmentesen használhatják majd az új, végleges ágyakat. Az ugyanis a rendkívül szabályozatlan jogi környezetben általános gyakorlat, hogy a szülők csak pénzért cserébe használhatnak fekhelyeket – ugye, ha egyáltalán volt ilyen.

Kérdésünkre Orosvári elárulta azt is, hogy sem az Emmi-től, sem az ÁEEK-től nem keresték meg őket az ágyakkal kapcsolatban, így jelenleg nem tudják, mi lesz az általuk kiosztott, és átmeneti megoldásnak kiválóan bevált kempingágyak sorsra. Mindenesetre az adományakció főszervezője azt mondta, kifejezetten támogatnák, ha a gyermekosztályokon feleslegessé váló ágyakat a sürgősségi osztályokra helyeznék át, hogy az olykor 6-8 órát is a folyosókon várakozó betegeknek kényelmesebb legyen az ott töltött idő.

Orosvári Zsolt lapunknak összegezte adománygyűjtésük számait: eszerint 50 kórházi osztálynak 400 ágyat osztottak ki, mindezt 5,4 millió forintos keretből érték el. Gyermekosztályokon túl szociális otthonoknak is adományoztak a modern kempingágyakból, az adományokból fennmaradó pénzösszeget pedig csecsemő- és gyermekosztályokon nélkülözhetetlen eszközök beszerzésére fordítják.