A DK az ÁSZ-elnök leváltását kezdeményezi

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ÁSZ az elmúlt hetekben és hónapokban megmutatta azt,

"milyen az, amikor egy papíron független állami szerv mégsem független szervezetként működik".

A számvevőszék "politikai megrendelést látszik teljesíteni, amikor úgy tűnik, hogy a célja az ellenzéki pártok ellehetetlenítése"

 - fogalmazott.

Arató Gergely hozzátette: nincs olyan ellenzéki párt, amelyet az elmúlt években ne bírságolt volna meg a volt fideszes képviselő, Domokos László vezette ÁSZ, amely eközben a Fideszre eddig egyetlen forint bírságot nem szabott ki.

Az ellenzéki politikus szerint az ÁSZ visszaél azzal, hogy a döntéseit nem lehet megtámadni a bíróságon, így "az övé az első és egyben az utolsó szó is". Hiába tudjuk szakmailag bizonyítani, hogy a törvények szerint járunk el, az ÁSZ ezeket az észrevételeket semmibe veszi, és csak bírságol - mondta.

Arató Gergely közölte, a számvevőszékről szóló törvény szerint, ha az ÁSZ elnöke tudatosan megszegi kötelezettségeit, akkor az Országgyűlés kizárhatja. Ez lényegében a leváltását jelenti - mutatott rá.

Kijelentette: a DK azt javasolja, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága kezdeményezze Domokos László leváltását közös ellenzéki indítványra.

Arató Gergely kérdésre válaszolva azt mondta: az ÁSZ beavatkozásai "nem egyszerűen szakmai hibák", hanem úgy tűnik,

"kimondottan arra irányulnak, hogy megnehezítsék, vagy lehetetlenné tegyék az ellenzéki pártok működését".

(Címlapfotó: Béli Balázs/Alfahír)