Bevált recept: közelednek a választások, az ÁSZ neki is esett az ellenzéki pártoknak

Bevált recept: közelednek a választások, az ÁSZ neki is esett az ellenzéki pártoknak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalójában az írta: a szabálytalanságok arra mutatnak rá, hogy a pártok nem gondoskodtak a korábbi ellenőrzéseken feltárt hiányosságok megszüntetéséről, annak ellenére, hogy ezt az ellenőrzési megállapításokra készített intézkedési terveikben vállalták.

A jelentés szerint az számvevőszék a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika (LMP - Magyarország Zöld Pártja), a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt gazdálkodását ellenőrizte.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Magyar Szocialista Párt 2019-2020-ban a törvényes gazdálkodás alapvető szabályozási feltételeit biztosította. Ugyanakkor a 2019-2020-as könyvvezetése és gazdálkodása során a jogszabályi előírásokat nem tartotta be, emiatt a pénzügyi kimutatásai nem voltak megalapozottak.

A jelentés szerint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 2019-2020-ban nem biztosította a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit. A 2019-2020. évi könyvvezetésük és gazdálkodásuk során a jogszabályi előírásokat nem tartották be, emiatt pénzügyi kimutatásaik nem voltak megalapozottak.

Hozzátették: az ÁSZ a megállapítások alapján javaslatokat fogalmazott meg, amelyre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A pártoknak évente be kell számolniuk a törvényi keretek szerinti gazdálkodásukról, és az előírások szerint a számvevőszék a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását kétévente ellenőrzi. A pártok pénzügyi beszámolója alapján az ellenőrzés visszajelzést ad arról, hogy a pártok eleget tettek-e az alaptörvényben és a párttörvényben a pártként működéshez előírt alapvető követelményeknek, gazdálkodásuk törvényes és átlátható volt-e - emlékeztetett az összefoglalóban a számvevőszék.

A Jobbikot majdnem ki is nyírta az ÁSZ

Emlékezetes, a korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László vezette Állami Számvevőszék a 4 évvel ezelőtti országgyűlési választások során is fontos szerepet játszott. 2017 decemberében ugyanis gigabírságot szabott ki a Jobbikra, összesen több mint 660 millió forintos büntetéssel sújtva a választási kampányra készülő pártot.

Azóta kiderült, hogy az ÁSZ nem vette figyelembe a Jobbik dokumentumait, illetve az is, hogy nem sikerült megindokolnia azt sem, hogy mi alapján kalkulálta ki ezt a példátlan büntetést - így nem véletlenül merült fel, hogy politikai támadást hajtott végre az ÁSZ.