Álláshalmozó volt 2014 előtt? Ne csüggedjen: van megoldás!

Egy jellemző történet a mai vidéki Magyarországról, és annak tótumfaktumairól.

A Hátrányból Előnyt Nonprofit Kft. 2014-ben alapította Bátonyterenye önkormányzata, hogy uniós és hazai pályázatokat figyeljen, illetve az ezekhez szükséges anyagokat összeállítsa. A cég nullához közelítő eredménnyel működött két esztendőn át, ami már a bátonyterenyei önkormányzat számára is kezdett kínossá válni.

Így, hát tavaly novemberben „strukturális átalakításról” döntöttek. Ennek az alapos reformnak a jegyében múlt héten a képviselő-testület elfogadott egy határozatot, melynek értelmében a cég nevét Mátraalja Térségfejlesztési Nonprofit Kft-re változtatták, és új vezetőt neveztek ki az élére.

Aki nem más, mint „Dr. Becsó Károly pásztói lakos”. Dr. Becsó Károly pásztói lakos rendkívül sokoldalú és rendkívüli munkabírású ember. E remek tulajdonságokat minden bizonnyal családi örökségként hozta magával.

Testvére, Becsó Zsolt pályája csúcsán egyszerre volt fideszes országgyűlési képviselő, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács vezetője, és a Nógrád megyei közgyűlés elnöke. Ez utóbbiról az összeférhetetlenségi szabályok szigorodása miatt sajnos le kellett mondania, ám a család kiapadhatatlan energiái nem maradtak parlagon. Testvére, Károly ugyanis egyszerre áll helyt

  • az Észak-magyarországi Fejlesztési Zrt. vezérigazgatói székében
  • Pásztó alpolgármestereként
  • és most már a bátonyterenyei önkormányzati pályázatíró cég ügyvezetőjeként is.

Ez utóbbit a képviselő-testület határozata szerint „egyenlőre (sic!) díjazás nélkül” látja el. Dr Becsó Károly pásztói lakos tehát nem csak sokoldalú és fáradhatatlan ember, de önzetlen is. És nem utolsó sorban igen kreatív. A 2014-es szabályozás ugyan valóban tiltja, hogy valaki több választott közhatalmi tisztséget töltsön be.

De minek a választók kénye-kedvének kiszolgáltatva, négy-öt évente fárasztó kampányoknak kitéve állást halmozni – ha mindezt különböző állami és önkormányzati szervezetek, cégek vezetői foteljeiben sokkal kényelmesebben is meg lehet tenni.

Dr. Becsó Károly pásztói lakos vitathatatlanul korunk igazi hőse. Arról ő igazán nem tehet, hogy ilyen korban élünk...