Állítólag öt orosz katonát gyilkolt le Palmüra közelében az Iszlám Állam

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az Iszlám Állam közlését, és az orosz hírügynökségek sem számoltak be az állítólagos veszteségekről.

Az Iszlám Állam közleménye kifejtette, hogy a "kalifátus katonái" az oroszokon kívül a szíriai hadsereg hat katonáját, valamint a Hezbollah libanoni síita milícia számos tagját megölték.

Az összecsapások időpontját a szervezet nem pontosította. Mindenesetre a szélsőségesekhez köthető, Aamak nevű internetes oldal szerint orosz katonák szerdán indítottak támadást az IÁ ellen a Palmürától nyugatra fekvő Kaszr al-Halabat közelében.

Ezt a támadást szélsőségesek meghiúsították és négy katonát megöltek a honlap beszámolója szerint. Egy nappal később Dava közelében egy orosz katonai tanácsadót öltek meg a dzsihadisták. A weboldalon egy videofelvételt is közzétettek, amelyen a tanácsadó holtteste, a dzsihadisták által lefoglalt fegyverek és egy sisak látható.

A kiterjedt informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns csoport az orosz erők jelenlétét megerősítette Palmüra közelében, a katonák halálát nem.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az Iszlám Állam közlését, és az orosz hírügynökségek sem számoltak be az állítólagos veszteségekről.

A világörökség részét képező ókori romvárost, Palmürát tavaly májusban foglalta el az Iszlám Állam. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a dzsihadisták ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország hétfőn bejelentette, hogy mindössze öt hónappal katonai beavatkozása megkezdését követően kivonja erői egy részét Szíriából. Az orosz légierő mindenesetre továbbra is légicsapásokkal támadja a szélsőségeseket Palmüra környékén. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön megerősítette, hogy "kegyetlen harcok" dúlnak a romvárosnál.