Amazonok lasszói

Legalábbis, egy most előkerült lelet erre enged következtetni.

Lasszó, a csodafegyver

Egy régészeti leleten különleges jelenetet fedeztek fel a kutatók: egy amazont harc közben ábrázoltak, éppen arra készült, hogy lasszót dobjon az ellenségre. Ez a páratlan emlék a Fekete-tenger partvidéki szkíták történetéből.
 
Az ilyen talpas pohárban, főleg a hölgyek, kozmetikumot tartottak. Az amazonokról könyvet író Adrienne Mayor, a Stanfordi Egyetem kutatója szerint a görög nők kedvelték ezeket a harcos női jeleneteket, az amerikai szakember szerint ez egy fajta erotikus tartalomnak számított. Harcos amazonok máshol, más képeken is szerepelnek, ahol általában harc közben ábrázoltak őket.
 
Lasszóval nem küzdöttek ugyan, de dárdát és íjat a vázák jeleneteiben is használtak.

Rossz elmélet

Hérodotosz ezeket a nőket Androktonesznek, vagyis férfiölőnek nevezte el, és azt híresztelte ezekről a harcias hölgyekről, hogy csak gyermeknemzés céljából érintkeztek férfiakkal. A születendő fiúgyermeket megölik és csak a lányokat nevelik fel. Az igazság azonban az, hogy a harcos amazonok valójában békés lányok és háziasszonyok voltak, akik csak szülőföldjük védelmében ragadtak fegyvert. Békeidőben főleg családjukkal foglalkoztak, gyereket neveltek, állatot tereltek, vagy éppen a termést takarították be.