Patrick Mahomes címvédésre, Tom Brady tizedik Super Bowljára készülhet

Patrick Mahomes címvédésre, Tom Brady tizedik Super Bowljára készülhet

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel rendezték az amerikai foci két konferenciadöntőjét. A Nemzeti Főcsoportban az Aaron Rodgers vezette Green Bay Packers mínusz kettő Celsius-fokos fagyban fogadta a Lambeau Fielden a „nagy öreg”, Tom Brady irányította Tampa Bay Buccaneerst míg az Amerikai Főcsoport döntőjében a Buffalo Bills a címvédő Kansas City Chiefshez látogatott.

Nem ez volt Brady legjobb meccse

A Nemzeti Főcsoport (NFC) döntőjének elején a Buccaneers támadott, és rögtön az első támadás végén Tom Brady hosszú passzát húzta le Mike Evans (7-0).

A negyed végén jött a hazaiak egyenlítése: Rodgers hosszú passzát kapta el Valdes-Scantling (7-7).

A második negyed elején Leonard Fournette látványos futása után újabb hét pont került a Tampa neve mellé (14-7).

Ezt követően egy mezőnygóllal zárkóztak a Sajtfejűek (14-10). A félidő vége előtt fél perccel Aaron Rodgers interceptiont dobott, Brady pedig van akkora klasszis, hogy ennyi idő alatt végigment a pályán, pár másodperccel a félidő vége előtt pedig hosszú passzát Scotty Miller kapta el (21-10).

A második félidő is a Packers ügyetlenkedésével indult, Jones elvesztette a labdát, az adódó alkalmat pedig Brady kihasználta: rövid passzát Brate kapta el (28-10).

Ezt követően viszont betlizni kezdett a klasszis irányító. Egymás után háromszor is eladta a tojáslabdát, szerencséjére a Green Bay csak kétszer tudott touch downt szerezni. Először Rodgers nyolcyardos passzát a tight end, Robert Tonyan kapta el (28-17).

Majd a második Brady-interception után ugyancsak Rodgers passzát Davante Adams kapta el a célterületen belül. Ezt követően azonban – hogy esetleg mezőnygólnyi különbségre zárkózzon fel – a Packers egy kétpontos kísérletet hajtott végre, az azonban sikertelenül zárult (28-23).

Három és fél perccel a vége előtt még egy mezőnygólt szerzett a Tampa Bay (31-23). Ez azt jelentette, hogy ha Rodgersék egy touch downt szereznének, majd sikeres lenne a kétpontos kísérlet, akkor döntetlenre hozhatnák a meccset. Ám két és fél perccel a vége előtt valami érthetetlen okból nem vállalták a negyedik kísérletet, hanem csak mezőnygólt rúgtak (31-26). Innen a Buccaneers már nem hibázott, okosan ölték az időt, így hazavihették az NFC győztesének járó George Halas-trófeát. Az NFL története során először történik meg, hogy a nagydöntőnek helyt adó stadion csapata lesz a Super Bowl egyik résztvevője, az összecsapás Tom Bradynek a tizedik nagydöntője lesz.

A címvédő sima meccsen győzött

Az Amerikai Főcsoport (AFC) döntője a kansasi Arrowhead Stadiumban egy Buffalo Bills-mezőnygóllal indult (3-0). Nem sokkal később egy punt után a visszahordásra hivatott Mecole Hardman óriásit hibázott: az ölébe pottyanó labdát elejtette, és azt a Bills játékosai kaparták össze a 3 yardos vonalon. Josh Allenék ki is használták az adódó lehetőséget, és az irányító passzát Dawson Knox vitte be a végzónába. Az extra pontot azonban Tyler Bass a kapufára rúgta (9-0).

A címvédő a második negyed elején rákapcsolt, és egy screenjátékot követően Patrick Mahomes passzát a korábban nagyot hibázó Hardman kapta el, majd bújt be a védők között a célterületre (9-7).

Nem sokkal később a fiatal irányító futtatta Darrel Williamst, aki épphogy az end zone vonala fölé tudta nyújtani a labdát, de ez az amerikai fociban épp elég a touch downhoz (9-14).

Mahomesék ezt követően is folytatták a remek játékot. A jó védekezéseknek köszönhetően a Bills még mezőnygólig sem jutott, míg Clyde Edwards-Helaire fél yardról mint kés a vajon ment át a Buffalo védelmén a végzónába (9-21).

A félidő végén a Bills még előre tudott menni, de Sean McDermott vezetőedző konzervatív hívást választott, negyedik kísérletre nem próbálkoztak touch downnal, így a mezőnygóllal csak három pontot tettek fel a táblára (12-21).

A harmadik negyed Harrison Butker révén egy kansasi mezőnygóllal indult (12-24), és utána hiba jött előre szépen a Buffalo, ők is csak Tyler Bass mezőnygóljáig jutottak (15-24). Az újabb konzervatív hívást megbosszulta a Chiefs: Tyreek Hill nagy futása után Mahomes a liga legjobb tight endjének, Travis Kelcenek adott touch down passzt (15-31).

A negyedik negyed elején Josh Allen egyik felpattanó passzát a Chiefs elcsípte, az ellentámadásból pedig Mahomes ismét Kelcenek adott touch down passzt, amivel hét és fél perccel a vége előtt gyakorlatilag végleg eldőlt a meccs (15-38).

A Törzsfőnökök ezutn kicsit visszavettek, így a következő drive-ban a Bills touch downt szerzett (Allen McKenzie-nek passzolt), a kétpontos kísérlet azonban nem sikerült (21-38).

Négy perccel a vége előtt egy fumble révén még visszaszerezte a labdát a Bills, de ebből is csak mezőnygól született (24-38). Vagyis a Kansas City Chiefs könnyedén hódítottaa el az AFC győztesének járó Lamar Hunt-trófeát, egyúttal 2003 és 2004 után először fordul elő, hogy a Super Bowlon címvédésre kerülhet sor. Akkor a New England Patriots végte meg bajnoki címét, aminek irányítója egy bizonyos Tom Brady volt.

Az LV. Super Bowlt magyar idő szerint február 7-ről 8-ra virradó éjjel rendezik.