Csehország: Babis szerint nincs értelme koalíciós kormányról tárgyalni

"Sajnos a pártok kategorikusan elutasítják a velünk való együttműködést, mégpedig olyan határozottan, hogy jelenleg nincs is értelme valamiféle koalíciós kormányról tárgyalni"

 - jelentette ki Babis vasárnap a Prima kereskedelmi televízióban sugárzott beszélgetésben.

Jobbközép vezetés Prágában, a cseh Donald Trumppal az élen - de kicsoda Andrej Babiš?

Pénteken és szombaton parlamenti választásokat tartottak Csehországban, ahol Andrej Babiš jobbközép pártja, az ANO 2011 magabiztos győzelmet aratott. A politikus, aki eredendően szlovák, nem is beszéli tökéletesen a cseh nyelvet, de így is az ország második leggazdagabb emberévé vált, hamarosan kormányt alakíthat. Komoly mezőgazdasági érdekeltségei vannak Magyarországon is.

Az ANO 78 mandátumot szerzett a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban, de az előzetes tárgyalásokon a pártok többsége elutasította, hogy kormánykoalícióra lépjen vele. Babis bejelentette, hogy kisebbségi kormányt alakítana, amely minden parlamenti párt programjának egy-egy fontos pontját felvállalná. 

Andrej Babis, akit Milos Zeman államfő kedden kormányalakítással akar megbízni, ugyanakkor határozottan kizárta egy új, előre hozott képviselőházi választás megtartását.

"Ez jelenleg szóba sem jöhet" - hangsúlyozta. Ha a többiek nem akarják teljesíteni programjukat, akkor azt mi részben felvállaljuk, és így fogunk velük tárgyalni - tette hozzá a politikus.

Külpolitikai témákról beszélve Babis azt mondta: "határozottan aktív külpolitikát" akar folytatni. Megismételte korábbi véleményét, hogy le kell állítani az illegális migrációt és szerinte ezen a téren a V4-ek Sebastian Kurz jövőbeni osztrák kancellár személyében "új szövetségesre találtak".

"Mi elutasítjuk a menekültkvótákat, és ezt (Emmanuel) Macronnak és (Angela) Merkelnek meg kell magyarázni".

"Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót, mert az Csehország számára nem előnyös"

 - fejtette ki Andrej Babis. Hangsúlyozta:

"Európa-párti vagyok, de meggyőződésem, hogy az Európai Uniónak meg kell változnia".