Duda: az együttműködés erősíti a kelet- és közép-európai térség biztonságát

Duda: az együttműködés erősíti a kelet- és közép-európai térség biztonságát

A regionális együttműködés különféle formái megerősítik Közép-Európa biztonságát, a térségbeli országok hangja ennek köszönhetően egyre jobban hallható a NATO-ban és az Európai Unióban - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök pénteken a lengyel parlament két házának együttes ülésén az MTI beszámolója szerint.

A NATO-csatlakozás 23. évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésen Duda felidézte: 1999. március 12-én Lengyelország mellett Csehország és Magyarország is az észak-atlanti szövetség tagja lett. Az ukrajnai háborúra utalva a lengyel elnök aláhúzta: az évforduló a második világháború óta a legnagyobb biztonsági válság idejére esik. Az egész szabad világ előtt álló kihívásnak nevezte a harcoló ukrán nép támogatását.

Kiemelte a térségbeli együttműködés, ezen belül a Bukaresti Kilencek és a Három Tenger Kezdeményezés fontosságát. Mint mondta, mindegyik regionális formátum "rendkívül fontos (...) Lengyelország és az egész térség számára". Hangsúlyozta a NATO és az Európai Unió egységének szerepét is. Úgy fogalmazott: Ukrajna orosz megtámadásának napján "új valóságban ébredtünk fel", amely lerombolta a NATO "idejétmúltságáról" szóló mítoszokat.

Ukrajna esetleges NATO-tagságáról elmondta: erről az ukránoknak és az ukrán vezetőknek van joguk dönteni, nem pedig Oroszországnak. "Soha nem egyezünk bele egy új Jaltába" - tette hozzá. Az Ukrajnával szembeni orosz támadás Duda szerint "a népirtás jegyeit viseli magán", ezért mindent meg kell tenni azért, hogy a nemzetközi törvényszékek felelősségre vonják az orosz vezetőket.

Duda úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború során "egyenesen a Szovjetunió hagyományát eleveníti fel". Ronald Reagan néhai amerikai elnököt idézve kijelentette: a "gonosz birodalma" jelenleg "újból megmutatja a legszörnyűbb arcát".

A nemzetközi közösségnek erőteljesebben kell támogatnia Ukrajna védelmét - szorgalmazta Duda, és a második világháború eseményeire utalva kijelentette: "Kijev és más ukrán városok ne osztozzanak a földig rombolt Varsó sorsában". Úgy ítélte meg: igazuk volt Lengyelország és más térségbeli államok képviselőinek, amikor óva intették a nyugati vezetőket az orosz birodalmi törekvések miatt, és figyelmeztették őket, hogy az orosz energiahordozóktól való függőség fegyverként használható fel egy esetleges konfliktusban.