Lengyel elnök: Magyarország a lengyelek kipróbált barátja

Lengyel elnök: Magyarország a lengyelek kipróbált barátja

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a közép-európai országoknak szükségük van kipróbált barátokra, a lengyelek számára Magyarország és a magyarok ilyenek - állapította meg Andrzej Duda lengyel elnök abban a levélben, amelyet a lengyel-magyar nyári egyetem résztvevőihez intézett.

A mintegy kétszáz magyar és lengyel egyetemista részvételével a dél-lengyelországi Krasiczynben e héten zajló 3. lengyel-magyar nyári egyetem keddi gálaestjén felolvasott levélben Andrzej Duda a világban zajló "áttörés jellegű" geopolitikai folyamatokra utalt, és aláhúzta: Lengyelország és Magyarország jelenlegi helyzete megköveteli az erős és hatékony állam építését.

Szerencsére mindkét ország már bizonyos ideje olyan politikát képvisel, melynek célja a szuverenitás és a jól felfogott nemzeti érdek megerősítése

- fogalmazott. A jelen történelmi pillanat tudatosítja azt is, mennyire szükségünk van "kipróbált barátokra"  - folytatta Duda, aláhúzva: "Lengyelország és a lengyelek számára éppen a magyar nemzet jelent ilyen barátot".

Ebben az összefüggésben az államfő kiemelte a kétoldalú együttműködés ikerintézményeinek, a krasiczyni nyári egyetemet szervező lengyelországi Felczak Intézetnek, valamint a magyarországi Felczak Alapítványnak a jelentőségét.

Rámutatott: közel öt év óta Magyarország részvételével is működik a - Balti-, Fekete- és Adriai-tenger közötti térség országait felölelő - Három Tenger Kezdeményezés, amely formátum, mint írta, bizonyítja: térségünk politikailag megerősödött, és "többé nem a más fővárosokban születő tervek elszenvedő végrehajtója". A közép-európai országok tudatosították érdekeiket, és képesek együttműködni azok érvényesítésében - szögezte le Andrzej Duda.

A Parlament mint a demokrácia biztosítéka című szerdai pódiumbeszélgetésben Marek Kuchcinski, a szejm korábbi elnöke, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára, valamint Arkadiusz Adamczyk történészprofesszor, a Felczak Intézet Tanácsának elnökhelyettese szólalt fel.

Rácz kiemelte az átláthatóság, a törvényhozói folyamat nyilvánosságának követelményét, a kompromisszumkeresés elvét a magyar parlamentarizmusban. Bemutatta a parlamenti mechanizmusok megismerését célzó ifjúsági programokat, köztük az országos diákparlamentet.

Kuchcinski a lengyel és a magyar parlamentarizmus több száz éves hagyományára utalva a legnyitottabbnak és legátláthatóbbnak nevezte a parlamentet a három hatalmi ág intézményei közül, egyebek között a parlamenti viták nyilvánosságára, a szejmben akkreditált több száz újságíró információkhoz való hozzáférésére hivatkozva.

Kuchcinskinek - aki a krasiczyni nyári egyetem fő ötletadója, valamint a Kárpátok Európája projekt szervezője - szerdán a Felczak Intézet tiszteletbeli nagykövete címét adományozták. A politikus a cím első lengyel viselője, a magyarok közül tavaly Kovács István történész, író, diplomata, a lengyel-magyar együttműködés egyik legendás alakja kapta meg.

(MTI)