Elégedetlenek pártjukkal Merkel szavazói

Az SWR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság megbízásából készült közvélemény-kutatás alapján az összes többi jelentős politikai erő bázisában kisebb az elégedetlenség. A szociáldemokrata párt (SPD) szavazóinak körében 26 százalék gondolja, hogy pártjuk nem kellően őszinte. A törvényhozás alsóházának (Bundestag) ellenzéki oldalán a Zöldek táborában 16 százalék, a Baloldal szavazói közül 10 százalék elégedetlen pártjuk nyíltságával.

A legnagyobb parlamenten kívüli pártok sorában a liberális FDP szavazóinak 19 százaléka érzi úgy, hogy a pártvezetés nem nevezi nevükön a problémákat, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói közül pedig szinte mindenki szókimondónak tartja pártját, körükben csupán 1 százalék az elégedetlenek aránya.

A felmérést készítő infratest dimap kutatóintézet vezetője szerint nem meglepő, hogy a CDU-szavazók nagy része kritikusan viszonyul pártjához. A válság gyors megoldására nincs kilátás, a kancellár stratégiáját pedig a párton belül is sokan vitatják, és a testvérpárt bajor  Keresztényszociális Unió (CSU) felől "hónapok óta erős ellenszél fúj" - emelte ki Michael Kunert az SWR hírportálján idézett kommentárjában. Hozzátette, hogy mindez nem teremt "kedvező feltételeket a nyíltsághoz a kommunikációban".

Az intratest dimap 1021 ember megkérdezésével készítette a választókorú népességre nézve reprezentatív felmérést január 27. és 30. között.