A pártelnökségről leköszönő Merkel azt mondta: a CDU feladata, hogy összefogja Európát

18 év után búcsúzott Merkel a CDU éléről.

A CDU a politikai közép "egyetlen néppártja", és az a feladata, hogy összefogja

"Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat"

 - mondta Angela Merkel.

Rámutatott, hogy a CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt Németország kancellárja. Ez azért sikerült, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy "mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot" - fogalmazott.

Felidézte, hogy amióta 2000. április 10-én először megválasztották elnöknek, a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és a európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt.

Ezek a küzdelmek megmutatták, hogy a CDU nehéz helyzetben is sikeres lehet, ha egységes, de "az utóbbi években azt is keserűen megtapasztaltuk, hogy hova vezetnek a véget nem érő viták" a CDU-ban, illetve a CDU és bajor testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között -  húzta alá Angela Merkel.

A párt előtt álló feladatokat sorolva kiemelte, hogy megosztottá vált a német társadalom, így

"túl gyakran csak a legradikálisabb és leginkább üvöltő hangokat hallják meg".

Kihívás a társadalom öregedése is, amely "teljesen új megpróbáltatásoknak teszi ki a szociális rendszereket", és a

"technológiai fejlődés, amely az orvostudománytól a közlekedésen át az energetikáig sok esélyt kínál, de kérdéseket is felvet az emberi méltósággal kapcsolatban, például az algoritmusoktól való függőség vagy a génkutatás ügyében".

Kihívás a világgazdasági erőviszonyok átalakulása, amelynek során "régiók felemelkednek, és sok területen már le is hagytak minket", és kihívást jelent "az elfordulás a multilateralizmustól", a nemzetközi kapcsolatok kölcsönösen előnyős megállapodásokon alapuló formálásától, ami a többi között kereskedelmi háborúkkal fenyeget.

A CDU-nak és egész Európának "nagy próbatétel", hogy "a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából" - mondta Angela Merkel.

Kihívás a "hibrid hadviselés" és az "egész társadalmakat destabilizáló fake news" - álhírterjesztés, félrevezetés - is, mint ahogy az Európai Unió jövője, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) és a bolygó ökológiai rendszerét "az összeomlás szélére" sodró éghajlatváltozás.

A CDU-nak ebben a helyzetben is helyt kell állnia, "ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt" - mondta

Angela Merkel kilencperces tapssal fogadott búcsúbeszédében kiemelte, hogy öröm és megtiszteltetés volt számára a párt vezetése, és a következő években kormányfőként kíván hozzájárulni kihívások megválaszolásához.

Seehofer Merkelről: „ő a legjobb”

Angela Merkel pártelnöki tevékenységét méltatta mások mellett a CSU vezetője, Horst Seehofer, aki a Der Spiegel című hírmagazin szombati számában az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy fájlalja visszavonulását, mert "ő a legjobb".

Angela Merkel "nagyon hiányozni fog még mindannyiunknak"

 - mondta Horst Seehofer, hozzátéve, hogy sok vitájuk ellenére mélységes rokonszenvvel viszonyul a CDU távozó elnökéhez, és a közös munka "összeforrasztotta" őket.

A CSU szintén távozó - az elnöki tisztségből a párt január 19-én tartandó kongresszusán visszavonuló - vezetője kétségbe vonta azt a vélekedést, hogy a CDU Angela Merkel vezetésével túlságosan balra tolódott, amivel hozzájárult a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) felemelkedéséhez.

"Merkel állítólagosan oly veszélyesen középre húzó politikájával majdnem elértük az abszolút többséget a 2013-as szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson"

 - mondta Horst Seehofer.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

(MTI)

Merkel megy, de ki jön helyette?

Angela Merkelt 2000. április 10-én választották meg először a CDU elnökének. Azóta nyolcszor erősítették meg a pozícióban, ellenjelölt nem volt. Az idén október 29-én bejelentette, hogy nem pályázza meg ismét a tisztséget, és legkésőbb a törvényhozási ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.