A németek elsöprő többsége elutasítja Merkel menekültpolitikáját

A németek egyértelmű többsége elutasítja Angela Merkel menekültpolitikáját és korrekciót akar – ezt igazolják azok a közvélemény-kutatási adatok, amelyek a Der Spiegel megrendelésére készített TNS kutatóintézet felmérésében szerepelnek. Több mint ezer német állampolgárt kérdeztek meg kedden és szerdán Merkel menekültpolitikájáról.

A megkérdezettek 82 százaléka változást akar a menekültpolitikában, 28 százalék úgy véli, alapjaiban kell megváltoztatni Merkel politikáját. 54 százalék szerint részben, 15 százalék azonban azon az állásponton van, hogy a német kancellárnak teljesen hűnek kell maradnia az irányvonalához.

A Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott tartományi választáson elszenvedett vereség és az AfD sikere után a bajor testvérpárt, a CSU tovább erősítette kritikáját Merkellel szemben. Az emberek „nem akarják ezt a berlini politikát”, Berlin azonban „többszöri felszólítás” ellenére sem változtatott menekültpolitikáján. Ez vezetett a CDU „katasztrofális” eredményéhez a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választáson – jelentette ki a napokban Horst Seehofer, bajor kormányfő, a CSU elnöke.

Angela Merkel a választási eredményre reagálva szerdán a Bundestagban azt mondta: Az AfD előretörése kihívás a Bundestag valamennyi pártjának, megbirkózni pedig csak úgy lehet vele, ha "mindenki ragaszkodik az igazsághoz", és mérsékelt hangnemben politizál. A német kancellár hozzátette: nem szabad bekapcsolódni a „nyelvi eldurvulás” folyamatába, és nem szabad követni azokat, akik „lózungokra és látszólag egyszerű megoldásokra” építenek.

Továbbá kijelentette: komolyan kell venni a választók aggodalmait, önkritikusan meg kell vizsgálni, hogy mit kell másként csinálni, és ragaszkodni kell a tényekhez.

„Ha kitartunk az igazság mellett, visszanyerjük a legfontosabbat, amire szükségünk van: az emberek bizalmát”

- mondta Angela Merkel.