Ankara 141 boszniait küldött vissza

Törökország a szíriai harctérre induló boszniai állampolgárok tranzitországának számít – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő.

A török elnök a boszniai hivatalos látogatásán tartott sajtótájékoztatón azt is kifejtette, hogy 14 ezer ember nem léphet be Törökország területére, mert vélhetően terrorista csoportokkal hozhatók kapcsolatba, illetve feltehetően a szíriai és iraki harcokban akartak részt venni.
 
A szíriai összecsapásokban azonban bizonyítottan több tucat, a nem hivatalos becslések szerint pedig mintegy 200 bosznia-hercegovinai harcol a szélsőséges (ál)iszlám szervezetek soraiban.
 
A múlt héten terrorizmus és külföldi harcokban való törvénytelen részvétel miatt tizenkét ember ellen emelt vádat a bosznia-hercegovinai ügyészség, a férfiak a vád szerint Szíriában és Irakban harcoltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán. Bosznia-Hercegovina tavaly fogadta el a külföldi harcokban való részvétel tilalmáról szóló törvényt. Eszerint a külföldön harcoló boszniai zsoldosokat tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.
 
A török államfő Szarajevóban a terrorizmus elleni együttműködés mellett gazdasági témákról is tárgyalt a háromfős államelnökség tagjaival.