Ankara az amerikaiakkal közösen csapna le az ISIS "fővárosára"

A közös hadműveletre vonatkozóan Obama a G20 csoport kínai csúcstalálkozóján tett ajánlatot Recep Tayyip Erdogan török elnöknek.

Erdogan jelezte, hogy nincs ellene kifogása, először azonban a két ország vezérkarának kell egyeztetnie.

Rakka mintegy 130 kilométerre délkeletre fekszik a török haderő észak-szíriai beavatkozásának jelenlegi vonalaitól.

Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelynek erői a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát.

Török belpolitikai körök a törökországi kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet bábjának tekintik az YPG-t, és attól tartanak, hogy az utóbbi térnyerése Szíriában felbátoríthatná a Törökországban tevékenykedő PKK-t.

Törökország a YPG-t is terrorista csoportnak minősítette, miközben az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségese Szíriában az IÁ elleni harcban.

Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára.

Canikli jelezte: a YPG még mindig nem tett teljesen eleget a kérésnek.