Apa nélkül akarnak szülni a brit nők

Tíz év alatt háromszorosára nőtt a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező egyedülálló brit nők száma. Úgy érzik, nincs idejük arra, hogy partnert keressenek, és csak utána legyen gyerekük.

2013-ban 952 egyedülálló jelentkezett a klinikákon mesterséges megtermékenyítésre, ami 2006-hoz képest 226 százalékos növekedés az illetékes hatóság, a Human Fertilisation and Embryology Authority szerint.

Szakértők szerint a növekedés hátterében az áll, hogy egyre több nő mond le arról, hogy férjhez menjen, a férfiak házasodási kedve pedig csökken, mert el akarják kerülni a költséges válást. A jelenségben az egyszülős családok és a mesterséges megtermékenyítés mind nagyobb elfogadottsága is szerepet játszik. 

"Egyre több nő fut be sikeres karriert, de nem találnak maguknak párt vagy tönkre megy a kapcsolatuk. Ők úgy érzik, nincs idejük arra, hogy új partnert keressenek, és csak utána legyen gyerekük" - idézte a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező egyedülálló nőkkel kapcsolatban a The Times Marilyn Glenville pszichológust, aki szerint a férfiak manapság nehezebben köteleződnek el az anyagiak miatt, ez pedig arra sarkallja a nőket, hogy saját kezükbe vegyék az ügyet.

Az egyedülálló nők nem jogosultak a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által finanszírozott mesterséges megtermékenyítésre, de sok államilag támogatott klinika kínál ilyen lehetőséget saját hatáskörében.

A művi megtermékenyítés más vonatkozásait ismertetve a The Daily Telegraph arról írt, hogy Nagy-Britanniában sok nő él a petesejt-lefagyasztás lehetőségével is annak érdekében, hogy akár évek múlva próbálkozzanak a beültetéssel. A szigetországban 18 ezer petesejt van lefagyasztva, szakemberek ugyanakkor egy frissen ismertetett amerikai kutatással kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy úgy tűnik, a lefagyasztott petesejtek használatával kisebb az esélye a sikeres beültetésnek, mint a frissen levettekkel. 

Az átfogó kutatás során kiderült, hogy lefagyasztott petesejtekkel 47, frissekkel viszont 56 százalék volt az esély a sikerre. A lefagyasztást leginkább a kemoterápia előtt álló nőknek javasolta a vizsgálat vezetője.