Apáti István sem indul alelnöknek, inkább azt üzeni: Legyen béke!

Tévedés azt gondolni, hogy radikális–mérsékelt ellentétekről van szó, írta dr. Apáti István, majd visszalépett az alelnöki indulástól.

Múlt héten úgy éreztem, hogy a harcom építő jellegű lesz, már most látom, hogy ez átfordulhat rombolásba, amely számomra erkölcsileg vállalhatatlan - fogalmazott Apáti István, aki szerint "az első nagy felháborodás és a sok biztatás után az utóbbi napokban lényegesen változott a helyzet".

A Jobbik nem egy elnöké és hat alelnöké, nincs joga egyik szereplőnek sem tönkretenni, hiszen nem heten, hanem több mint tízezren építették fel - írta a képviselő.

"Másfél hete azt mondtam, behúzom a vitorlákat, ha a tagság részéről nem lesz kellő igény az indulásomra. Tény, hogy van igény az indulásomra. Ugyanakkor napról napra növekszik egy másik igény. A békesség iránti igény." ... "Akkor most mi legyen a fontosabb? Úgy döntöttem: a béke."

"A Jobbik sírásója nem leszek"

Nem a saját nehézségeim a legfontosabbak, hanem a mozgalom egységének a fenntartása. Nem az a tragédia, hogy így döntöttem. A tragédia a tagság – akár kisebb részének – a távozása lenne, amelyet mindenképpen meg kell akadályozni - közölte Apáti, aki "ennek megfelelően" hátralép, és nem indul alelnökjelöltként.

A jelenlegi alelnök Vona Gábor pártelnökhöz is üzenetet intézett: mint írta,

"Nem fogok ellenségeskedni és áskálódni. A legjobb tudásom szerint mindent megteszek a következő választásokon a Jobbik sikeréért."

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Vona Gábor hiába lépett az alapszabály szerint törvényesen, szerinte "az előkészítés, az eljárás, az ügyintézés módja hemzseg a hibáktól", egy ilyen fajsúlyos döntés végrehajtását másképp kellett volna levezényelni.

Apáti István teljes bejegyzése:

Vona Gábor pénteken jelentette be az N1TV Vona7 című műsorában, hogy Toroczkai László ásotthalmi polgármester igent mondott az alelnöki felkérésre. Mellette a pártelnök Janiczak Dávid ózdi, és Fülöp Erik tiszavasvári polgármestert szeretné még maga mellett tudni, az elnökség másik felében megint megmarad Z. Kárpát Dániel, Volner János és Sneider Tamás.