Araboktól kunyerált a Quaestor fantomvárosára a magyar állam

Nagyjából: kell rajzolni néhány látványtervet egy 300 milliárdos fantomvárosról, beleképzelni, hogy lesz 5-ös metró meg új Duna-híd. Majd az állam segít pénzt tarhálni a projectre külföldről. Pontosan ez történt.

A Dunacity egy sokak által fantomberuházásként emlegetett project, amely valamikor 2006-ban született. Az 1 milliárd eurós ingatlanfejlesztést új Duna-híddal és a 2012-re elkészülő 5-ös metróval reklámozták, a többször is feltöltött videoklipben. A Külügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tavaly is igyekezett külföldi befektetőket toborozni a Quaestor legnagyobb ingatlanprojektjébe, annak erősen félrevezető hirdetéseivel együtt. Egy a HIPA által készített 40 oldalas prospektusban első helyen szerepelt 2014-ben is a Dunacity. A 444.hu szerint Magyar Levente külgazdasági államtitkár nem sokkal a Quaestor március 9-i borulása előtt is vitt oda arab üzletembereket.

A prospektus a soroksári Duna-ág melletti területről azt írja, hogy ez Budapest ékköve és a terület elhelyezkedése különlegesen jó, ami ugye finoman szólva nem teljesen igaz. A HIPA a Quaestor számára a befektetőkeresést saját bevallása szerint professzionális eszközökkel végezte, természetesen díjtalanul, a leendő munkahelyteremtéssel érvelve.

A 444.hu által megkérdezett szakértők szerint az állam gyakorlatilag ingyen kunyerált Tarsoly Csaba vállalatcsoportjának külföldi pénzt egy irreális ingatlanfejlesztésre. A hírportál összefoglalójában emlékeztetett: a magyar állam egyébként is számos területen működött együtt Tarsoly Csabával és a Quaestorral. Hiszen a Quaestor részt vett a török és az orosz kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésében, és a külügy cége is több milliárd forintot tartott náluk. A HIPA azonban azt mondta, hogy kapuit mindenki számára nyitva tartja, tehát jelentkezhet hozzájuk más befektető is, együttműködést kérve.