Pintér Sándor megkongatta a vészharangot, hétfőtől az ország egész területén aszály van

Pintér Sándor megkongatta a vészharangot, hétfőtől az ország egész területén aszály van

A mai Magyar Közlöny mindössze egyetlen közlésre korlátozódott: Pintér Sándor belügyér bejelentette,

a vonatkozó törvény értelmében a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével, az ország egész területén tartósan vízhiányos időszak kezdetét állapította meg 2019. április 1-től.

Ugyanakkor nemcsak vészhelyzetet jelentettek be, hanem azt is, hogy visszamenőleg március 1-jével kezdődik az öntözési idény - azaz másfél hónappal előrébb hozták a támogatott időszakot (tartósan vízhiányos időszakban nem kell fizetni az öntözés után).

Döbbenetes adat, de Csongrád megyében már 1 millió 325 ezer köbméter vizet igényeltek a gazdálkodók március eleje óta, ez a sokszorosa az előző évek hasonló időszakában megszokottnak - és ezt piaci áron kellett volna megfizetniük, ha nincs a kormány döntése.

Farkas Sándor, a vízgazdálkodásért is felelős belügyi tárca államtitkára ma egyébként elismerte,

az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint télen a csapadékmennyiség 26 százalékkal elmaradt az elmúlt évtizedek átlagától. Idén februárban csupán 40 százaléka hullott a várt csapadéknak.

Tavaly augusztus óta az Alföld jelentős részén érdemleges mennyiségű csapadék nem esett. A klimatikus viszonyok változása miatt egyre gyakrabban fordul elő aszály tél végén és kora tavasszal, ami kedvezőtlen a mezőgazdasági termelésben. A tartósan vízhiányos állapot befolyásolja a növények életfolyamatait, fejlődésük, termésképződésük lelassul és amennyiben ez hosszabb ideig fennáll, visszafordíthatatlan károsodást okoz a növényekben - magyarázta az államtitkári sajtótájékoztatón.

Emlékezetes, Cseresnyés Tibor államtitkár nemrég már arról beszélt a parlamentben, hogy a kormány egyre komolyabban foglalkozik a klímapolitikával, és az a cél, hogy 2030-ra hazánk a legélhetőbb öt európai ország között legyen.