Kegyetlen szárazság sújtja az alföldi területeket, 400 milliárd forint veszett kárba

Kegyetlen szárazság sújtja az alföldi területeket, 400 milliárd forint veszett kárba

A szántóföldi terméseket tekintve voltaképpen kettészakadt az ország: a Dunántúlon közepes vagy jó a termés, miközben az Alföldet borzalmas aszály sújtja – vezette fel a hazai mezőgazdaság rendkívüli állapotáról beszámoló cikkét a Portfolio.hu.

Hiába vetettek be a korábbinál nagyobb területeket, a gazdák idén jóval kevesebb összterméssel számolnak: az árpa esetében 10 százalékkal, a búzából pedig szintén érezhetően alacsonyabb termésszám várható. Utóbbi aratása viszont még nem fejeződött be.

A jó ideje nem tapasztalt probléma már olyan méreteket öltött, hogy hozzávetőleg

300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a súlyos aszály következtében, amely csak e két növénynél legkevesebb 400 milliárd forintos kiesést jelent.

A brutális hiány miatt pedig kevesebb jut majd exportra a kalászos termésekből.

Míg az átlagos években mintegy 2,5 millió tonna kalászos gabonát exportál Magyarország, addig az idei termés után ez a mennyiség nem lesz több 1 millió tonnánál” 

– magyarázta a gazdasági lapnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára pedig arról beszélt, hogy mindennek tetejébe 

nem csupán a kalászos növények mennyisége kifejezetten rossz, hanem a termés minősége is nagyon gyenge.

S mivel a klímaválsággal is összefüggő folyamat még nem ért véget, mindez hatalmas kihívás elé állítja a hazai gabonafeldolgozókat is.